miercuri, 8 iulie 2015

Hidratarea pe caniculă... şi sănătatea!

Hidratarea pe caniculă... şsănătatea!
Apa este indispensabilă sănătăţii şi vieţii. Apa ajută la digestie, favorizează metabolismul normal, curăţă organismul de toxine, curăţă şi spală şi rinichii.

Cum ne hidratăm?
Hidratare în mod natural, sănătos şi ieftin:
  1. Ne putem prepara singuri o limonadă bună, naturală şi fără aditivi, din apă plată sau de robinet / potabilă, plus zeama de la o lămâie stoarsă, cu adaos de miere de albine sau de zahăr brut brun. Amestecul de lămâie şi zaharuri favorizează absorbţia apei. Se pot cumpăra lâmâi organice (fără pesticide) cu cca 6 RON / 500 grame – se merită!
  2. Ca băutură răcoritoare, vitaminizantă şi energizantă, recomandăm sucul natural de soc (flori uscate de soc, lămâie, zahăr, lăsate la soare în borcan mare de sticlă, conform reţetelor tradiţionale cunoscute), care are aciditate naturală, este răcoritor şi sănătos.
  3.  Ceaiuri naturale din plante neîndulcite ori îndulcite cu miere naturală ori cu zahăr brut, sunt bune înlocuitoare ale sucurilor comune din comerţ. Atenţie: ceaiurile medicinale nu se consumă oricum, ci în anumite cantităţi, deci conform prospectului şi sfatului medicului, în cazul bolnavilor. Hidratarea, se poate face aşadar cu apă, cu ceaiuri, suc de soc natural produs acasă, însă şi prin:
  4. Consumarea de fructe (naturale / organice) de sezon sau / şi legumele suculente din zona geografică a consumatorului.
Atenţie!
Nu se amestecă fructele cu legumele, iar în salata (mix-ul) de fructe nu se pune pepene, căci acesta trebuie consumat separat de alte fructe, altfel afectea negativ digerarea fructelor din mix, prin inhibare. Nu se combină fructele cu legumele, şi nici pepenele cu fructele, Pepenele verde, roşu, galben se consumă separat de alte alimente. Fructele nu se amestecă cu alte alimente!

Apa de munte, de izvor
Se recomandă consumul apei naturale de (la) izvor, netratate cu cloruri, derivaţi ai aluminiului etc., de ex. apa din zone montane nepoluate, precum apa captată şi disponibilă de ex. în Răşinari (vezi izvorul care izvorăşte mai de sus de Păltiniş) şi Polplaca (izvorul Liei) jud. Sibiu.

Filtrarea apei
Altfel, se recomandă filtrarea apei de robinet, prin filtru cu cărbune (şi prin alte tipuri de filtre). Eventual, apa de robinet se poate lăsa în repaos 24 de ore, ori se poate fierbe. Apa să fie păstrată în recipiente din sticlă, căci sticla este neutră, spre deosebire de recipientele din plastic ce pot transmite la căldură substanţe precum bisfenolul. Dacă este posibil, a nu se păstra apa ori sucurile în PET-uri (ambalaje de unică folosinţă din material plastic)!

Câtă apă bem?
Se recomandă consumul cuprins între cca 1-2-3 Litri de apă de persoană zilnic, însă nu este o regulă general valabilă. Cantitatea depinde de mai mulţi factori precum: vârsta, greutatea (masa) corporală, gradul de "transpirare" (cît de mult transipi), starea de sănătate, depinde şi de anotimp, de temperatura ambientală, dar şi de tipul alimentelor consumate, de cantitatea de alte lichide, fructe şi legume consumate etc..
Cantitatea de apă necesară individului este variabilă, şi depinde de necesităţile personale şi de mulţi alţi factori.
Se recomandă şi consumul de apă plată minerală naturală (fără acid), maximum cca 1 L pe zi (căci prea multe minerale pot dăuna). Apa achiziţionată din comerţ, să aibe pe etichetă sigla produs microbiologic pur, cu menţionarea sursei / izvorului, cu analiză chimică, cu certificat de laborator, cu avize, STAS-uri şi standarde de conformitate.

Regula de 30 de minute
Atenţie, se recomandă, dacă este posibil, a nu se consuma apă cu mai puţin de 30 minute înainte şi după servirea meselor, altfel apa diluea sucurile gastrice, perturbă echilibrul electrolitic, şi îngreunea digestia.

De evitat sucurile cu chimicale!
Recomandăm evitarea consumului de băuturi răcoritoare obişnuite (comune) din comerţ, evitarea celor acidulate, evitarea sucurilor care au ca ingrediente: arome sintetice (artificiale), coloranţi artificiali, conservanţi precum benzoatul de sodiu, acid fosforic. Practic, numeroase băuturi răcoritoare şi sucuri care conţin ingrediente nenaturale, deci sintetice, ar putea fi considerate ca fiind apă chimizată, apă cu acid şi cu chimicale?

Protecţie
Vara, protejaţi-ivă de caniculă evitând plimbările şi drumurile între orele 9 şi 19, căci mersul prin soare crea disconfort termic, dezhidratare, probleme de sănătatre mai ales la vârstnici, bolnavi, copii mici, în special dacă nu se poartă pălării, umbrele de soare, îmbrăcăminte de culoare deschisă din materiale naturale care absorb transpiraţia. Mergeţi pe la umbră, făcând şi scurte pauze la umbră.

Persoanele vârstnice, unii bolnavi, sportivii, cei care prestează activităţi diverse la căldură, în soare, cei supraponderali, cei care transpiră abundent, ş.a. trebuie să consume ceva mai multă apă decât oamenii obişnuiţi care nu se încadrează în aceste categorii.etc.
Dacă urina este în mod constant diluată, adică incoloră, sau de culoare galben deschis, poate însemna că nu se manifestă dezhidratarea, dar există şi excepţii.
Simptomele deshidratarii pot include: setea, somnolenţa, oboseala, ameţeala, durerile de cap ş.a..

Dacă recipientul (așa-zisa sticlă de plastic) tip PET cu apă, suc, este ținut în soare va elimina/transmite Bisfenol A / BPA (Toxic) în lichidul din PET, dar va elimina BPA chiar și după ce PET-ul va fi dus la umbră, practic continuu va elimina/TRANSMITE Bisfenol A în suc, apă etc., timp îndelungat. Deci PET-uul chiar este DE UNICĂ FOLOSINȚĂ!

SURSE:
Răzvan-Ioan TULPAN, Viaţă şi sănătate... pentru o viaţă sănătoasă”, Sibiu, 2010
Răzvan-Ioan TULPAN, Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
Revista „Familia ortodoxă”
www.sfatulmedicului.ro/


* * *

LUCRĂRI ȘTIINȚIFICE și ARTICOLE: Coordonare/Îndrumare, Explicații, Meditații, Tehnoredactare, Editare...

Te așteptăm! www.TULPAN-i-Consiliere.blogspot.com .
CONTACT prin E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com  

   
Răzvan Tulpan - analist, jurnalist, autor a 10 cărți

https://www.facebook.com/razvan.tulpan

Autorul Răzvan TULPAN te premiază! Campania "Citeşti şi câştigi" - pe http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/:
1. a) Postează un comentariu (serios, pertinent, la subiect), la oricare postare a autorului, pe acest website, şi b) trimite un e-mail cu textul "Citeşti şi câştigi"pe adresa (aferentă website-ului), AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
iar autorul va premia garantat cel mai bun şi mai interesant comentariu al lunii, la alegere, cu:
  • o ciocolată de calitate sau
  • o carte.
2. Cumperi oricare 2 cărţi ale autorului Răzvan TULPAN direct de la el, şi câştigi garantat, un DVD nou cu un film! 
Contact autor: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com