miercuri, 13 iulie 2016

Igiena corporală - cât de des facem duş?!

IGIENA CORPORALĂ?!

IGIENA CORPORALĂ... şi cât de des facem duş!
de Răzvan-Ioan TULPAN
Duşurile zilnice (în special cele cu apă fierbinte) şi cu săpun lichid sau gel de duş, pot fi nesănătoase. Se recomandă duşuri de 2-3 ori pe săptămână, cu apă caldă şi nu cele cu apă fierbinte, datorită faptului că apa fierbinte îndepărtează de pe piele stratul natural de grăsimi de protecţie. La acestea se adaugă spălări locale cu apă şi săpun, sau ocazional folosirea de şerveţele umede dezinfectante. În funcţie de anotimp, variază frecvenţa efectuării îmbăierii/duşurilor - vara, când transpirăm abundent este normal să ne îmbăiem, să ne spălăm mai des decât iarna.

Medicii israelieni avertizează că obişnuinţa de îmbăiere sau de a face duş zilnic, practic nu este de fapt o nevoie naturală a organismului. Medicul Rachel Luzzati, şef de secţie la spitalul din Haifa a Clalit, susţine că este suficient să facem duş de două-trei ori pe săptămână. Duşurile zilnice perturbă echilibrul normal acido-bazic al pielii, rezultând dezhidratarea şi descuamarea tegumentului, iar astfel este serios afectată bariera naturală împotriva bacteriilor şi a micozelor (ciupercilor).
Nici părul nu trebuie spălat zilnic, din motive asemănătoare. Recomandările medicului din Israel sunt confirmate de numeroase studii din domeniu, care dovedesc ştiinţific că, în urma îndepărtării stratului obişnuit de grăsimi al epidermei, se produce un dezechilibru la nivelul ţesuturilor în care este sintetizată vitamina D sub acţiunea razelor soarelui, rezultând perturbări şi carenţe în organism.
Alături de opiniile medicului israelian, adăugăm că, în concluzie, duşurile zilnice (în special cele fierbinţi) cu săpun lichid, gel de duş ori săpun obişnuit din comerţ (care poate conţine şi chimicale) pot fi dăunătoare pentru organism şi se recomandă reducerea la cel mult trei duşuri pe săptămână. Totuşi, pentru o igienă corporală corespunzătoare, pot fi şitrebuie efectuate spălări locale zilnice cu apă şi săpun: la subsioară / subraţ, după gât, evident la picioare (labele picioarelor) şi în zona anală şi a organelor genitale. Tot local, ocazional pot fi folosite şerveţele umede dezinfectante, iar pentru zona intimă produse de igienă specifice corespunzătoare, însă atenţie la calitatea acestor produse de igienă, căci multe pot conţine multe chimicale. Aşadar citiţi lista cu ingrediente de pe ambalajul şerveţelelor umede, al produselor de igienă şi de întreţinere, iar astfel puteţi alege produse cu ingrediente mai puţine şi mai naturale.
Completăm cu ideea că totuşi, în cazul în care o persoană transpiră abundent din pricina căldurii excesive, ca urmare a practicării sportului, ori în urma muncii fizice intense etc., evident că nu se poate renunţa la duşul zilnic ori din 2 în 2 zuile, sau de câte ori este nevoie (stringentă).
De asemenea, este bine de ştiut că folosirea prea des a beţişoarelor (cu vată) pentru urechi poate creşte riscul de infecţii la nivelul urechilor.

Surse: