MĂRTURISIREA de CREDINŢĂ ORTODOXĂ
Mărturisirea face parte din datoriile creştinului, mai ales în vremuri grele. [...]"*
- ne spune Părintele-Cuviosul Justin Pârvu, care a vieţuit la Mănăstirea Petru Vodă (jud. Neamţ) şi a trecut în lumea drepţilor la Domnul la 16 iunie 2013.
*SURSA: cartea "Mărturisitorii din închisorile comuniste. Minuni. Mărturii. Repere", Editura Areopag, Ed. Meditaţii, 2011, p. 136).
Internet - Link: http://www.librariasophia.ro/
Mănăstirea Petru Vodă: http://www.petru-voda.ro/ .
__________________________________________________________________________________________________
OFERTA de CĂRŢI / BOOKS 2013 plus CADOURI, autor Răzvan-Ioan TULPAN:
http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/2013/03/cadouri-daca-cumperi-carti_13.html
>>
__________________________________________________________________________________________________
Din cuvântările nescrise ale Părintelui Justin:„Rugăciunea – pâinea care cu adevărat hrăneşte neamul nostru”* |
Mai multă civilizaţie, mai puţină cultură
"Dar noi, dragii mei, să fim legaţi în viaţa noastră creştină, să fim legaţi de Sfântul Altar, să fim legaţi de Sfânta Scriptură, să fim legaţi de preoţi, de vieţile Sfinţilor, căci aceasta este pâinea care cu adevărat hrăneşte neamul nostru. Nimic altceva nu ne salvează decât rugăciunea. Chiar împotriva diavolului acesta, în sfârşit al cipului, nu există altă armă decât tot rugăciunea. Un schimnic de pildă, un trăitor, un pustnic, care trăieşte cu adevărat în rânduielile noastre creştineşti – nu purtători de mantie ca noi, pe ici pe colo, vorbesc de pustnici care stau acolo, în chilia lor şi n-au ieşit o dată sau de două ori în viaţa lor până la Paşcani – poate face multe cu rugăciunea.
Se poate trăi şi fără toate mecanizările acestea, căci noi, aici la început, aşa am trăit. Mergeai de la Petru Vodă până la Târgu Neamţ, 35 de Km pe jos, mergeai 2 zile. Şi acolo vindeai vreo 2-3 căpriori din material cioplit şi veneai acasă. Şi asta era viaţa noastră. Dar iată unde au ajuns azi civilizaţia şi cultura. Mai puţină cultură şi mai multă civilizaţie. Dar este nevoie şi de cultură. Poţi să ai toată civilizaţia, să ai toate mecanismele la buzunar… şi să nu ştii carte, să nu ştii să le foloseşti…"
Educaţia copilului
"Cea mai mare greşeală pe care o faceţi dumneavoastră în familie este că nu deprindeţi pe copii cu nevoinţa muncii. Copilul este ca şi un călugăr. Călugărul, când nu are de lucru, trebuie să-şi întoarcă rasa pe dos şi să o coase. Aşa e şi cu copilul. Dacă nu are de lucru se pierde. De aceea, învăţaţi copiii să muncească, să aibă o meserie de bază, să ştie tâmplărie, să pună o teracotă pe sobă, că în Occident, când merge românul, nu e întrebat ce facultăţi are, ci de meseria pe care o ştie. Pe lângă pregătirea ta, trebuie să ai şi o meserie. Aşa că învăţaţi copiii să se roage, învăţaţi-i să vă asculte şi să muncească.
Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să vă dea viaţă paşnică. Amin."
1. Fragmente din cuvântările Părintele Justin Pârvu către credincioşii din comuna Negreşti, Vaslui.
Articol publicat în revista ATITUDINI, nr. 30.
*http://atitudini.com/din-cuvantarile-nescrise-ale-parintelui-justin-rugaciunea-painea-care-cu-adevarat-hraneste-neamul-nostru/#more-3459 .
__________________________________________________________________________________________________
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu