Bananele:
fructe hrănitoare
şi
energizante. Pro
sau contra!?
Bananierul
(Musa sapientium) – Banana
Consumul
prezintă
avantaje şi
dezavantaje.
Fructele
bananierului (bananele – coapte în bananier, deci maturate
natural, la soare) sunt bogate în proteine, conţin protide şi
glucide, plus lipide, vitamine (vit. A: 300 U.I., vitamine din
complexul B, vit. C: 20 U.I., vit. E), oligoelemente (calciu, cupru,
fier, magneziu, zinc, fosfor ş.a.), cenuşi, materii azotate ş.a..
Consumul de banane are efect antidiareic, diuretic, tonic, energetic,
nutritiv (100 grame de banană furnizează energie de 100 de
calorii).
Se
recomandă în diverse afecţiuni precum artrită, reumatism,
fermentaţie intestinală, diaree, dizenterie, aciditate gastrică,
rahitism şi în caz de calculi renali (pietre la rinichi) şi chiar
în convalescenţă. Mai mult, bananale sunt indicate chiar şi
femeilor gravide. Datorită conţinutului mare de proteine şi
glucide bananele sunt hrănitoare şi energizante.
Bananele
sunt cu adevărat hrănitoare şi cu toate principiile nutritive
prezente şi active doar în condiţiile în care sunt maturate, deci
coapte natural, în copac (în bananier), la soare. Din păcate, de
regulă, bananele exportate-importate sunt recoltate necoapte, deci
verzi, adică nematurate şi „incomplete” d.p.v. al conţinutului
de principii nutritive: protide, vitamine, săruri minerale, enzime
etc.. De cele mai multe ori consumăm banane recoltate necoapte, deci
nematurate, verzi, care „se coc”, se îngălbenesc, după
recoltare, fie prin lăsarea la temperatura camerei (la cca 16-22
grade Celsius), fie sunt “coapte” prin mijloace artificiale
(metode prohibite / interzise), în cuptoare ori forţat cu hormoni
de maturare – conform mass-media şi conform rapoartelor organelor
de control şi de monitorizare abilitate.
A
se consuma bananele atunci când sunt coapte în mod natural – să
nu fie verzi, nici înnegrite (stricate, fermentate), nici galbene
dar de fapt necoapte natural şi îngălbenite forţat, rapid şi
artificial!
Contraindicaţii:
Nu
se recomandă în alimentaţia diabeticilor deoarece bananele conţin
o mare cantitate de hidraţi de carbon. Nu se consumă banane în caz
de stres sau anxietate!
Nu
se consumă banane verzi, banane mult prea coapte (deci fermentate şi
stricate), la fel, nu se consumă cele „coapte” artificial forţat
(prin expunerea la căldură în cuptoare, prin metode speciale
interzise oficial).
Se
poate vedea (observa) uşor dacă avem de-a face cu banane care nu
sunt coapte natural (care au fost recoltate verzi şi apoi au fost
”coapte” rapid forţat şi artificial), banane care, deşi sunt
galbene şi au aspect exterior vizual de banane coapte, prin simpla
încercare de rupere a lor de pe ciorchine sau prin decojirea lor
astfel: dacă coaja este fibroasă, aţoasă şi tare şi se
desprinde greu de pe banană, ori dacă banana se desprinde greu de
pe ciorchine, este limpede că, de fapt, nu sunt coapte natural, nu
sunt maturate, înseamnă că, de fapt, coaja şi nici miezul nu sunt
maturate (coapte). În cazul bananelor recoltate coapte sau recoltate
verzi însă lăsate să se îngălbenească un timp mai îndelungat,
pentru o îngălbenire naturală (un fel de maturare în timp, după
recoltare / culegere), coaja se desface uşor, bananele se se rup
uşor de pe ciorchine, având coaja matură şi neaţoasă, deci
moale.
În
concluzie, dacă bananele sunt galbene (nu înnegrite) şi se rup şi
se decojesc greu înseamnă că, de fapt, nu sunt coapte, iar dacă
se rup uşor (normal) înseamnă că sunt coapte sau, cel puţin, nu
sunt dintre cele „coapte” rapid forţat termic!
Atenţie:
Se recomandă a se consuma bananele atunci când sunt coapte în mod
natural, când
sunt galbene,
cu gust specific, cu miros caracteristic (atât coaja cât şi
miezul), cu consistenţa specifică bananei coapte cu coaja neaţoasă
(nefibroasă), relativ moale – să nu fie nici verzi (necoapte),
nici înnegrite (stricate, fermentate) şi nici coapte artificial
forţat prin expunerea la temperaturi mai înalte! Normale sunt
bananele recoltate galbene din bananier. Se pot cumpăra verzi, şi
apoi se ţin la temperatura camerei, posibil învelite în hârtie,
când se îngălbenesc în câteva zile, natural. De asemenea atenţie
la faptul că, bananele pot fi stropite cu diverse pesticide,
insecticide, fungicide etc., caz în care nu sunt tocmai sănătoase.
Atenţie,
căci există situaţii în care, de când sunt verzi, bananele pot
fi tratate în mod nesănătos cu etilenă - un hormon vegetal de
maturare a fructelor, pentru a fi coapte forţat, deci mai repede.
Bananele
coapte natural au coaja cu aspect lucios, în timp ce bananele coapte
forţat (artificial) au coaja mată, deci fără luciul
caracteristic. Evident că bananele coapte în bananier sunt mai
hrănitoare şi mai complete sub aspectul principiilor nutritive,
decât cele coapte forţat ori lăsate la maturat normal în cameră.
Datorită
riscului generat de stropirea cu pesticide, ierbicide etc. (uneori
între limitele admise), cât şi datorită înregistrării de cazuri
de banane coapte forţat, nu se recomandă consumul crescut de banane
însă, 1-2 banane sunt acceptabile, dar nu zilnic.
Recomandăm
fructele şi legumele autohtone, deci „Made in Romania”,
naturale, organice, de
la ţară,
de
preferinţă din zona geografică a consumatorului, fructe şi legume
de sezon sau păstrate peste iarnă, din
categoria celor fără ierbicide, fără pesticide şi fără alte
substanţe care de fapt pot fi toxice şi pentru consumatori.
Surse:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012
- Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura Cimarron, Sibiu, 2011
- Xael DE SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Editura Polirom, Iaşi, 2001,
- Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Editura Ceres, Bucureşti, 1987
- http://www.curier.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu