Sarea
(iodată)
în bucate ?
Iodul în exces nu este sănătos! Consumul
de iod (sare
iodată) şi de alimente cu sare iodată (ca ingredient sau adaos) de
către români trebuie limitat, din cauza riscurilor de îmbolnăvire
la care este supusă populația, oamenii fiind obligaţi să consume
(aproape) exclusiv sare iodată şi alimente care conţin sare
iodată: mezeluri,
brânzeturi,
semninţe,
alune etc.
– iar
iodul
în exces nu este bun pentru sănătate!!
Președintele
Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România,
Marian Cioceanu, a anunţat în anul 2012, că va începe demersurile
pentru limitarea consumului de iod în rândul populaţiei, în
condiţiile în care consumatorii sunt practic obligaţi să consume
numeroase alimente cu conţinut de iod, existând un risc ridicat de
îmbolnăvire a populaţiei datorită consumului mare de iod. Astfel,
românii sunt privaţi de dreptul la opţiune, datorită
obligativităţii de a consuma sare iodată direct sau indirect, prin
aproape orice aliment procesat în România. Cu toţii suntem
obligați să mâncăm sare cu iod şi alimente care au ca ingredient
şi sare iodată. Sare neiodată se comercializează doar la
magazinele naturiste şi în farmacii.
Conform HG 568/2002, nu mai consumăm decât alimente cu sare iodată, şi sare iodată, cu rare excepţii, DE MAI MULT DE 11 ANI, din 2002!
Conform HG 568/2002, nu mai consumăm decât alimente cu sare iodată, şi sare iodată, cu rare excepţii, DE MAI MULT DE 11 ANI, din 2002!
Practic,
din anul 2002, conform HG 568/2002, nu mai consumăm decât sare
iodată, cu rare excepţii, „în
scopul prevenirii tulburărilor provocate de carenţa de iod”,
deşi ar trebui ca decizia să aparţină consumatorilor. Oricum,
foarte puţini consumatori au deficit de iod sau probleme cu glanda
tiroidă, iar aceştia pot lua iod pe bază de reţetă, de la
farmacie. În plus, pe lângă faptul că consumăm mult iod, în
procesul de preparare, gătire a alimentelor fierbem şi prăjim
alimentele cu iod sau cu sarea iodată adugată de noi la preparare
(ciorbe, supe, carne prăjită etc.), adică fierbem şi prăjim
sarea cu iod şi astfel iodul se poate denatura! Alimentele procesate în România conţin sare iodată, cu unele rare excepţii! E LEGE!
Profesorul
doctor Pavel Chirilă, vicepreşedinte Bio România, în studiul său
„Iodarea universală a sării – atentat la sănătatea publică”
a susţinut că este o problemă de sănătate publică, etică
profesională şi bioetică, afirmând că „este
ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an să
forţezi o ţară întreagă să mănânce iod”.
Noi aducem o completare care se regăseşte şi în datele şi informaţiile oficiale de la ministere, dar şi la laboratoare, medici, specialişti - iodarea sării nu a dus deloc la o rată (semnificativ) mai mică de hipotiroidie! Practic, consumul de iod la nivelul întregii ţări, nu a dat reultate pozitive, căci în general sau menţinut problemele, apărând noi şi noi cazturi cu probleme! Curios... nu? Atunci de ce se mai aplică HG 568/2002 republicată în 2009?
Noi aducem o completare care se regăseşte şi în datele şi informaţiile oficiale de la ministere, dar şi la laboratoare, medici, specialişti - iodarea sării nu a dus deloc la o rată (semnificativ) mai mică de hipotiroidie! Practic, consumul de iod la nivelul întregii ţări, nu a dat reultate pozitive, căci în general sau menţinut problemele, apărând noi şi noi cazturi cu probleme! Curios... nu? Atunci de ce se mai aplică HG 568/2002 republicată în 2009?
Sarea
(iodată) în bucate?
Privitor la folosirea sării (chiar a sării iodate) în
alimentaţie sau ca supliment alimentar (sau condiment), deci ne
referim la sarea pe care o adăugăm suplimentar în farfurie, peste
cartofii prăjiţi şi deja săraţi şi condimentaţi în timpul
prăjirii, ne referim la sarea adăugată suplimentar în ciorba care
deja conţine sare etc., recomandăm reducerea consumului de sare şi,
neadăugarea suplimentară de sare în farfuria cu mâncare, deoarece
sare şi săruri se găsesc în mod natural în legume şi apoi,
hrana cu prea multe condimente sărate, „iuţi”, „pişcăcioase”
ş.a. crează sete şi chiar aciditate şi sunt iritante. Nu uitaţi
că mâncarea de regim din spitale este o mâncare fără sare şi o
asemenea hrană nesărată este recomandată în cazul a numeroase
afecţiuni, tocmai pentru că un regim alimentar sărac în sare de
bucătărie (iodată) este sănătos. Pentru aportul de iod, doar la
recomandarea medicului, se poate evental apela la pastile (coprimate)
cu iod, în caz de lipsă de iod, conform recomandărilor şi
indicaţiilor doctorului de
regulă
după analize de laborator şi alte
investigaţii, în situaţia în care există persoane care prezintă
deficit de iod, căci majoritatea persoanelor nu prezintă deficit de
iod şi deci nu au nevioe de iod ca atare şi nici de sare iodată. Gândiţi-vă la copii, care consumă şi chips-uri, snacks-uri, alune, seminţe ş.a. cu sare iodată, adică procesate (prelucrate, ambalate) în România!
Sare neiodată doar la farmacii şi în magazinele naturiste, mai rar în piaţă, la vrac
Sare neiodată doar la farmacii şi în magazinele naturiste, mai rar în piaţă, la vrac
Sare neiodată găsim doar la farmacii şi în
magazinele naturiste, mai rar în piaţă, la vrac, nu găsim sare
neiodată normală (gemă sau fină rafinată) în magazinele
obişnuite, deoarece comercializarea pe scară largă ade sare
neiodată (obişnuită) este interzisă prin lege, conform HG
568/2002 republicată în 2009. Oricum, folosirea la
gătit – adică prăjire, fierbere etc. a sării iodate nu este
tocmai recomandată, căci este anormal ca sarea cu iod, adică iodul
să fie fiert, prăjit prin gătirea ciorbelor, cartofilor pai etc..
Pentru o stare de sănătate relativ
bună, este absolut necesară reducerea
consumului de sare în special de sare iodată,
(vezi şi problematica folosirii sării iodate care nu e indicată
pentru murare, prăjire, fierbere ş.a., ci este
indicat a se consuma în alimente ca atare, sarea iodată se adaugă
în mâncare doar după prăjire, fierbere ş.a. deoarece sarea se
găseşte, în multe multe cazuri, în exces în numeroase alimente
precum brânzeturile, caşcavalul, telemeaua, brânza de burduf, în
mezeluri, produse de patiserie, chiar şi în
pâine şi napolitane etc.. Nu se
foloseşte sare iodată (sare
iodată rafinată albă – adică fină
sau
extrafină, nici sare
iodată gemă
–
grunjoasă,
adică nerafinată)
la murare, căci
murăturile se
strică,
se înmoaie
şi datorită
reacţiilor
chimice generate de fermentaţie
în prezenţa iodului
ş.a..
Sare (şi alte săruri (minerale))
se găseşte în cantităţi suficiente şi în
legumele pe care le consumăm (de preferinţă legume proaspete,
provenite din culturi fără îngrăşăminte artificiale, din zone
nepoluate nici la nivelul apei freatice
nici la nivelul solului şi al aerului etc.). Foarte puţini
oameni au deficit de iod şi deci nu este indicat consumul zilnic de
alimente care conţin sare în exces şi sare iodată (adică
iod).
Oricum,
specialiştii, medicii, laboranţii, nutriţioniştii, pe bună
dreptate ne avertizează că consumul de sare (simplă sau iodată)
este mult prea mare (doza
normală zilnică de sare (adică
clorură de sodiu (NaCl)) este de cca
2-4 grame),
căci în numeroase cazuri (uneori chiar la majoritatea oamenilor)
se consumă chiar de două-trei ori mai multă sare decât este
necesar şi normal, iar acest lucru se întâmplă în numeroase ţări
şi comunităţi din întreaga lume. Mai mult, sarea rafinată (fină
şi extrafină – albă) - fie ea neiodată sau iodată, nu este
tocmai sănătoasă căci este prea rafinată şi sărăcită, de
aceea este indicată sarea gemă neiodată, de salină sau marină.
Dreptul
la sănătate (ONU / UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/)
Mai
mult, şi în Constituţia României, dar şi prin Declaraţia
Universală a Drepturilor Omului (din Carta ONU – Organizaţia
Naţiunilor Unite) tuturor oamenilor le este garantat dreptul la
viaţă şi la sănătate!
Alimentaţia
sănătoasă înseamnă sănătate... iar alimentele procesate
(prelucrate) industrial şi intens aditivate cu diverse ingrediente
şi cu sare iodată încalcă dreptul la sănătate, uneori chiar la
viaţă! Mens sana in corpore sano! Reduceţi sau eliminaţi sarea
iodată, consumaţi sare gemă grunjoasă neiodată dar, obligatoriu,
consultaţi medicul şi farmacistul înainte de toate! POFTĂ MARE...
cu mai puţină sare (rafinată sau iodată) în mâncare!
DESPRE AUTOR:
Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii
Internaţionale şi Studii Europene al
ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi
tehnoredactează lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT, la cerere.
Articolele sale sunt vizibile pe
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Autorul publică articole şi în ziarul săptămânal "MESAGERUL de SIBIU"! Cărţile sale despre
alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale,
enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa
ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi cumpărate şi din
librăria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor,
la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
SURSE:
1. Răzvan-Ioan
TULPAN, cartea „Viaţă
şi sănătate... poentru o viaţă sănătoasă”,
Sibiu, 2010.
2.
Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie
sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”,
Sibiu, 2012.
3.
Dr. Pavel Chirilă, „Nu hrăni
cancerul”
şi „Vindecarea”,
Ed. Christiana, 2012-2013.
4.
Emil Rădulescu, „Alimentaţie inteligentă”, Bucureşti,
2003.
5. Paul Roberts, „Sfârşitul hranei.
Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Bucureşti,
2009.
6.
Revista „Familia ortodoxă”.
7. Revista ortodoxă „Atitudini”.
8. Revista britanică „The Ecologist”.
9. http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/03/15/sarea-iodata-pateul-vegetal-carnea-rosie-si-alte-pericole-alimentare/ .
10. http://www.un.org/en/documents/udhr/ .
10. http://www.un.org/en/documents/udhr/ .
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN efectuează
Tehnoredactare - Coordonare / Îndrumare:
LUCRĂRI de LICENŢĂ şi MASTERAT!
E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro
LUCRĂRI de LICENŢĂ şi MASTERAT!
E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OFERTA de CĂRŢI - BOOKS cu PROMOŢII + BONUSURI:
Click pe Link > > > http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/2013/09/oferta-de-carti-books-2013-plus-cadouri.html
^ ^ ^ ^ ^ GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi ^ ^ ^ ^ ^
^ ^ ^ ^ ^ GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi ^ ^ ^ ^ ^
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu