Riscuri:
Zahărul alb şi îndulcitorii sintetici
Zahărul
rafinat (alb) (numit şi zaharoză sau sucroză)
şi îndulcitorii sintetici / artificiali (aspartam, acesulfam K, ciclamat, sucraloza, zaharină) ş.a.,
şi îndulcitorii sintetici / artificiali (aspartam, acesulfam K, ciclamat, sucraloza, zaharină) ş.a.,
ne pot îmbolnăvi, mai ales când se consumă des şi în cantităţi mai mari!
Acestea
se găsesc „ascunse” în numeroase produse: sucuri, lactate cu
adaosuri de zahăr
sau îndulcitori,
dulciuri - napolitane, îngheţată, patiserie, biscuiţi, prăjituri,
turtă dulce, bomboane, caramele, ciocolată etc..
Zahărul alb
rafinat (numit şi zaharoză sau sucroză)
este complet sărăcit de principii
nutritive: nu mai are vitamine, minerale, nici
enzime şi fibre. Practic
nu oferă decât calorii, adică doar energie!
Conform numeroaselor cercetări şi studii, consumul de zahăr alb inhibă procesele normale ale sistemul imunitar, provocând dereglări - precum secreţia anormală a unor mari cantităţi de insulină, inhibându-se astfel secreţia hormonului de creştere secretat de glande (glanda pituitară), hormon care este regulator al sistemului imunitar...
Mai mult, zahărul alb (şi făina albă - care se regăsesc în diverse produse), fiind incomplete, deci sărăcite în principii nutritive complexe pot extrage chiar calciul din oase, în plus consumă (ard) vitamine, minerale, oligoelemente, enzime pentru a putea fi digerate şi absorbite (zahărul alb şi făina albă), tocmai pentru că prin fabricarea lor sunt sărăcite de componentele sănătoase multiple naturale care formează împreună un complex natural normal de principii nutritive care se regăsesc în materia primă de bază - adică în sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, respectiv în bobul de grâu integral natural!
Zahărul alb, rafinat este un zahăr denatural şi incomplet
Conform numeroaselor cercetări şi studii, consumul de zahăr alb inhibă procesele normale ale sistemul imunitar, provocând dereglări - precum secreţia anormală a unor mari cantităţi de insulină, inhibându-se astfel secreţia hormonului de creştere secretat de glande (glanda pituitară), hormon care este regulator al sistemului imunitar...
Mai mult, zahărul alb (şi făina albă - care se regăsesc în diverse produse), fiind incomplete, deci sărăcite în principii nutritive complexe pot extrage chiar calciul din oase, în plus consumă (ard) vitamine, minerale, oligoelemente, enzime pentru a putea fi digerate şi absorbite (zahărul alb şi făina albă), tocmai pentru că prin fabricarea lor sunt sărăcite de componentele sănătoase multiple naturale care formează împreună un complex natural normal de principii nutritive care se regăsesc în materia primă de bază - adică în sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, respectiv în bobul de grâu integral natural!
Zahărul alb, rafinat este un zahăr denatural şi incomplet
Zahărul alb, rafinat
este un zahăr (zaharoză) fabricat industrial, care nu se găseşte
ca atare în natură,deci este un tip de zahăr denaturat. Deşi este
obţinut din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, se obţine ca
produs finit final, după ce, de-a lungul fluxului tehnologic, s-au
eliminat vitaminele, mineralele, fibrele, proteinele, apa ş.a.
specifice materiei prime, ajungând finalmente a fi impropriu
consumului.
Termenul de valabilitate al zahărului alb înscris
pe ambalaj este nelimitat – deoarece zahărul este aproape amorf,
este un produs mort, deci care nu se mucegăieşte, nu putrezeşte,
nu se strică... căci nu mai are nimic viu în el, adică este
nenatural şi nesănătos! În aceste condiţii
zahărul este acuzat de provocarea numeroase
boli şi stări degenerative. Deoarece majoritate oamenilor consumă
mai mult zahăr (sub / în diverse forme) decât este necesar,
supplusul de zahăr este convertit de ficat în trigliceride şi
este stocat sub forma grăsimilor sau se produce colesterol care este
depozitat în vasele
sanguine, în vene şi artere în principal, acestea putând genera
probleme de natură cardiacă, probleme de hipertensiune, tulburări
de metabolism, chiar la posibilă violenţă, carii la nivelul
dinţilor, ş.a..
Ce spun specialiştii.. ce dovedesc studiile şi cercetările?...
Conform lucrării Dr.
Daniel Reid, „TAO – Cartea completă de medicină tradiţională
chineză” şi cărţii lui William Dufty,
„Sugar Blues”, zahărul crează dependenţă, iar autorii susţin
faptul că dependenţa de zahăr este atât de puternică (şi
dovedită ştiinţific) încât poate fi comparată cu dependenţa de
droguri din punct de
vedere al puterii dependenţei (nu şi al
efectelor). Conform unor cercetări
şi studii ştiinţifice, consumul
excesiv de zahăr şi de îndulcitori sintetici şi
de produse cu îndulcitori artificiali (aspartam,
acesulfam K, ciclamat, zaharină,
sucraloza
sau E 955 –
de 600 de ori mai dulce decât
zahărul
ş.a.) poate duce, de
exemplu în cazul copiilor, la tulburări de comportament şi
dificultăţi de învăţare. Deficitul de atenţie,
melancolia, anxietatea, disconfortul psihic
asociate cu alte afecţiuni ş.a.
ar putea fi generate de consumul de îndulcitori
sintetici. O problemă este generată şi de faptul că zahărul se
absoarbe prea rapid din intestin direct în sânge generând probleme
cu pancreasul, ficatul, tulburări de
metabolism, chiar creşterea colesterolului rău
(LDL) a numărului de trigliceride etc..
Feriţi-vă de sucuruile / băuturile răcoritoare) cu îndulcitori
sintetici, cu cofeină, acid fosforic -
acestea pot crea dependenţă şi sunt şi
nesănătoase! Autorităţile din Singapore, în anul 1991, au
interzis vânzarea, în Singapore, a băuturilor răcoritoare dulci,
în şcolile şi centrele
pentru tineret, subliniind astfel pericolul real reprezentat de
zahăr, pentru starea de sănătate a copiilor dar
nu numai. Acesulfamul K, aspartamul,
ciclamatul ş.a. fiind îndulcitori
sintetici (artificiali) care se găsesc în multe sucuri, sunt
consideraţi, conform anumitor studii, chiar mai periculoşi decât
zahărul rafinat.
Copiii,
sugarii, femeile gravide, vârstnicii trebuie să se ferească de
consumul des şi în cantităţi relativ mari de zahăr alb şi
îndulcitori sintetici. Excepţie, la sfatul medicului, pot face
bolnavii de diabet zaharat care pot primi zaharină din cauza
problemelor de metabolism generate de diabet – dar doar în urma
consultării medicului!
Totuşi, rezistenţa
organismului diferă de la om la om, şi pe perioade din viaţa
omului, în funcţie de starea de sănătate, de nivelul de stres, de
zestrea genetică ş.a., la fel, este influenţat şi de capacitatea
de metabolizare, de nivelul imunităţii ş.a., iar toate acestea
pot crea o rezistenţă bună la efectele zahărului, îndulcitorilor,
aditivilor, al produselor cu zahăr şi îndulcitori. Asta înseamnă
că este posibil ca indivizii consumatori să reziste un anumit timp
la şocurile date de alimentele prea prelucrate industrial, cu mulţi
aditivii (unii toxici)... însă nu este bine să forţăm organismul
printr-o alimentaţie nersănătoasă şi un mediu nesănătos!
Înlocuitori
naturali ai zahărului
Ca înlocuitori naturali
sănătoşi recomandăm: mierea (polifloră,
de salcâm - care nu modifică gustul specific al ceaiurilor, al
cafelei însă se adaugă în băutura călduţă
sub 42 de grade Celsius căci mierea se denaturează în băutura
fierbinte când şi enzimele naturale folositoare din miere devin
inactive sau mor), melasa şi malţul de orz, siropul
de arţar, stafidele,
curmalele, smochinele, fructele naturale uscate -
fără aditivi, eventual
zahărul brut (brun) ş.a..
Zaharurile naturale din aceste alimente naturale
se metabolizează – asimilează normal, natural, sănătos,
zaharurile precum dizaharidele, frucotoza ş.a., descompunându-se
normal şi asimilându-se treptat în procesul digestiei şi al
asimilaţiei, ele neprovocând
tulburări de metabolism şi nici scăderea imunităţii.
Recomandări
Recomandăm produse
naturale, fără aditivi în exces (fără E-uri artificiale), fără
pesticide, ierbicide, insecticide, care să fie din zona geografică
a consumatorului, deci din partea locului. Acestea sunt în ton şi
cu anotimpul din zona consumatorului, în plus, consumatorul născut
în acea zonă, foarte probabil, este avantajat, fiind comparibil
genetic cu acele alimente.
Este sănătoasă o alimentaţie naturală, complexă, completă, cu alimente de bază (precum cereale naturale, legume şi fructe proaspete naturale, verdeţuri, leguminoase, oleaginoase, seminţe crude naturale, suplimente naturale), alimentaţie echilibrată, adaptată individual, cu varietăţi de produse cât mai puţin procesate – diete la care se recomandă consultarea medicului, nutriţionistului autorizat!
Este sănătoasă o alimentaţie naturală, complexă, completă, cu alimente de bază (precum cereale naturale, legume şi fructe proaspete naturale, verdeţuri, leguminoase, oleaginoase, seminţe crude naturale, suplimente naturale), alimentaţie echilibrată, adaptată individual, cu varietăţi de produse cât mai puţin procesate – diete la care se recomandă consultarea medicului, nutriţionistului autorizat!
Toate aceste produse se
consumă cu moderaţie, nu în exces, căci zaharurile în exces nu
sunt necesare organismului. Poftă bună cu alimente cât mai
naturale şi neaditivate!
DESPRE AUTOR:
- Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT, la cerere. Articolele sale sunt vizibile pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
SURSE:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012, pp. 66-67
- Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Ed. Cimarron, Sibiu, 2011
- Daniel REID, „TAO. Cartea completă de medicină tradiţională chineză”, Editura Colosseum, Bucureşti, 1996, pp. 86-88. Atenţie - în carte sunt şi lucruri nepotrivite
- Paul ROBERTS, „Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009, pp. 19-20
- William Dufty, „Sugar Blues”, Warner Books
- Revista „Familia ortodoxă”
- Revista britanică „The Ecologist”
- http://bebster.ro/articole/gustul-dulce-variante-sanatoase
- http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna NOIEMBRIE 2013:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com >
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu