A L I M E N T A Ţ I A în ERA G L O B A L I Z Ă R I I !... NOI PROVOCĂRI!
Globalizarea
şi economia alimentară
Acum,
în era globalizării, există o serie de probleme şi riscuri
specifice generate
de:
distrugerea
solurilor (şi
prin folosirea pesticidelor, ierbicidelor, a
anumitor
îngrăşăminte
artificiale,
sărăcirea
solului prin nerotaţia culturilor ş.a.),
plus
riscul de propagare necontrolată a unor maladii, riscul
de răspândire şi consum de materii prime şi alimente
necorespunzătoare, de OMG / GMO
ş.a.. Globalizarea
transporturilor,
exporturilor,
respectiv importurilor
de diverse produse (alimente,
materii
prime, îngrăşăminte,
animale, plante, seminţe, etc.)
generează bunăstare dar şi probleme majore (vezi boala vacii
nebune, gripa aviară şi cea porcină ş.a.).
Global,
nu
sunt viabile capacităţile reale de a răspunde avalanşei
inevitabile de consecinţe negative
de acest tip, fiind slăbită
siguranţa alimentară şi
deci, sănătatea.
În
situaţia actuală, Programul Global de Alimentaţie se declară
incapabil de a asigura hrana pentru polulaţiile din Africa
Subsahariană.
Fenomene
meteorologice anormale
Fenomene
cu impact
major (zonal, chiar regional), anomalii precum fenomenul natural „El
Nino” (cunoscut
şi de temut fenomen care afectează zone destul de extinse),
variaţiile
anormale de temperatură
ş.a., inversarea anotimpurilor + toate acestea şi sub infuenţa
negativă a poluării globale, generează
şi vor genera anomalii:
secetă,
furtuni, inundaţii, eroziune, ninsori în
zone improprii ninsorilor
care
generează recolte
distruse, productivitate scăzută la diverse recolte ş.a., adică
crize,
toate acestea şi ca urmări (consecinţe) directe şi indirecte ale
poluării globale dintr-o lume globală. Astfel, in ultimii 10-15
ani, o serie întreagă
de anomalii climaterice, meteorologice generate cu siguranţă şi de
poluarea globală (după cum susţin şi recunosc şi specialiştii)
constând
în
inundaţii masive, secetă nefirească însoţită
de incendii, fenomene precum uraganele, tornadele, plus creşterea
generalizată a temperaturii globale, manifestarea tot mai accentuată
a efectului de seră etc. au
dovedit că poluarea este o „bombă” puternică cu efecte pe
termen scurt, mediu, lung şi foarte lung, dar şi cu efect
întârziat,
„bombă” care reprezintă tocmai efectele activităţilor umane
poluatoare iresponsabile, generate în
principal prin nepăsarea celor care conduc marile industrii, a
numeroaselor coproraţii ş.a. care,
pur şi simplu sfidează natura, sfidează mediul inconjurător şi
spaţiul extraterestru, sfidează umanitatea, lăsand generaţiilor
viitoare (adică iclusiv copiilor, nepoţilor şi
stră-stră-strănepoţilor noştrii şi ai lor) o
grea moştenire „neagră” generată
inclusiv şi de riscurile reale ale utilizării nepaşnice şi
paşnice a energiei atomice (nucleare), după cum au dovedit
numeroasele experienţe şi experimente atomice militare şi
nemilitare
–
vezi şi exploziile atomice deosebit de grave, de puternice şi de
devastatoare de la centrala
atomică de la Cernobâl (Rusia – URSS) din 26 aprilie 1986 şi,
mai recent, de la centrala
atomică de la Fukushima din Japonia (arhipelagul nippon) de
anul trecut - 11 martie 2011.
„Revoluţia
albastră” alimentară
Acvacultura
ar putea atenua considerabil efectele negative globale prezente în
ultimele decenii, şi chiar cultura algelor ar fi o posibilă
alternativă, după cum susţinea, în
deplină cunoştinţă de cauză, şi cunoscutul şi apreciatul
explorator francez Jacques-Yves Cousteau, care a
vizitat România şi mirifica Delta Dunării în anii '90.
Emisii
de gaze
Organizaţia
pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO
a ONU) declară că, aproape 20% (deci cca o
cincime) din emisiile de gaze de seră provocate de
activitatea umană ar fi generate în urma
creşterii animalelor de fermă precum bovinele, căci aceste animale rumegătoare, în urma digestiei emit "gaze" poluatoare.
Alimentaţia
fast-food - nesănătoasă
Atenţie
la problematica presantă şi extrem de gravă
(cu impact major asupra sănătăţii fizice dar
şi mintale a consumatorilor -
mai ales a copiilor) a alimentaţiei de tip
fast-food şi junk-food, care afectează în
special copiii şi tineretul.
În această conjuctură este
necesară şi de un real folos cooperarea dintre autorităţile
statale şi internaţionale, ministere
(www.fda.gov, Ministerul Sănătăţii şi cel al Agriculturii din
România, Protecţia Consumatorilor etc.), organizaţii
internaţionale, asociaţii diverse (de stat şi private), ONG-uri,
producători, procesatori, şcoli, consumatori, etc.. Aceasta
în scopul declarat şi fundamental al
schimbării vizibile a
direcţiei nefireşti şi anormale în
care se îndreaptă, din
păcate, consumatorul... şi, în
fapt, copiii, tineretul -
viitorii adulţi ai ţăriilor lumii, aceasta în
condiţiile în care numeroase alimente ne pot îmbolnăvi!
Expansiunea
urbană, noile sau deja consacratele
tendinţe şi curente
nesănătoase în
alimentaţie, poluarea ş.a. cu
interacţiunile globale, s-au
dezvoltat prin interacţiuni diverse, prin
manipulări, prin publicitate neloială şi
prin alte mijloace, prin false teorii privind alimentaţia. Actualul
sistem alimentar (complex şi
defectuos, cu un grad de risc destul de ridicat şi practic fără un
viitor viabil şi acceptabil) trebuie modificat,
reformat, încât să sufere modificări majore
benefice pentru consumatori,
pentru mediu, pentru Planetă ...! Evident că pârgiile
politice, legislative, bancare, ale FMI, BM, BERD, lobby-ul,
grupurile de interese/presiune, ONG-urile, mass-media, consumatorii
în sine (ca celule de bază
privind consumul) au un cuvânt
mai greu sau mai slab de spus în
actuala lume a globalizării, unde banii,
informaţiile, tehnologiile, profiturile maximizate imoral, puterea,
conduc lumea... o lume tot mai alienată şi mai artificială!
Despre
autor:
Răzvan
Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat
în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător
independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează
lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt
publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale
despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii
internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi,
umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi
achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau
pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:
AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local MESAGERU de SIBIU, care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu.
- SURSE:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012;
- Răzvan-Ioan Tulpan, „Enigme şi investigaţii. Recorduri şi curiozităţi. Umor şi bună dispoziţie”, Sibiu, 2010;
- Paul ROBERTS, „Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Bucureşti, 2009;
- Revista „The Ecologist”: www.theecologist.org ;
- Departamentul Agriculturii din SUA: www.usda.gov ;
- ONU: www.onuinfo.ro/despre_onu/activitati/ şi www.fao.org/
- http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .
_______________________________
COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT!
EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.
G R A F I C Ă : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a.
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai în perioada 09-16 decembrie 2013!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE!
Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>> https://www.facebook.com/razvan.tulpan
< 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 09-16.12.2013! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna IANUARIE 2014:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu