Izvor
de sănătate - ceapa, usturoiul şi hreanul
Binefacerile
legumelor, fructelor şi a altor vegetale sunt cunoscute de mii de ani. De aceea, vă îndemnăm a consuma zilnic fructe, legume,
verdeţuri proaspete crude sau,
când medicul recomandă, fierte. În zilele noastre, când
prelucrarea (procesarea) industrială cu aditivarea au dus la o
denaturare a alimentaţiei, vegetalele naturale (fără pesticide,
ierbicide, fără DDT) sunt cu atât mai necesare pentru combaterea
efectelor radicalilor liberi şi
pentru o bună imunitate şi sănătate.
În
caz de diverse afecţiuni (boli), sensibilităţi,
alergii
cereţi sfatul şi recomandările medicului, pentru a evita eventuale
probleme şi complicaţii. Poftă
bună!
Ceapa
(Allium cepa)
Se consumă bulbul
dar şi sucul de ceapă. Conţine vitamine (A, B,C), săruri minerale
(fier, potasiu, sulf, siliciu, iod, sodiu ş.a.), acid acetic şi
acid fosforic, ulei volatil, oxidaze, principii antibiotice ş.a.. În
uz intern are proprietăţi şi efect stimulent general, antiseptic şi
antiinfecţios, antiscirbutic, antiscrofulos, vermifug, uşor
hipnotic, ajută la curăţarea pielii şi a sistemul pilos ş.a..
Consumul este indicat in reumatisme şi artritism, rahitism, adenie
şi limfatism, bun în infecţii genito-urunare, impotenţă, litiază
biliară, dezechilibrări glandulare, prostatism, diabet, obezitate,
arterioscleroză. Consumul este util în cazul prezenţei paraziţilor
intestinali. Ceapa crudă se poate consuma ca atare dar şi macerată
pentru câteva ore în ulei de măsline natural - se poate adăuga
în salate, la aperitive, în ciorbe (împreună cu verdeţuri şi
plante aromatice). Nu se recomandă mai mult de o ceapă de mărime
medie crudă pe zi. În uz extern are efecte benefice în caz de
congestie cerebrală, surditate, ţiuituri in urechi, migrene. De
folos în tratarea de degerăturil, crăpături, plăgi, ulcere,
arsuri, negi, se foloseşte şi în combaterea pistruilor.
Usturoiul
(Allium sativum)
Se foloseşte bulbul
(căpăţâna formată din căţeii de usturoi) proaspăt sau uscat,
esenţa dar se pot folosi chiar şi florile (inflorescenţa). Conţine enzime
(alinază, oxidază, tirozinază, cataloză), antibiotice naturale
benefice / principii antibiotice (garlicină, alicină, alistatine
I-II), uleiuri esenţiale benefice (aliină, alisină), sulfide,
uleiuri volatile (sulfură, oxid de alil), acid nicotinic, vitamine
(A, B1, B2, C, P), săruri minerale (cupru, fier, arsen, magneziu,
zinc, siliciu, iod, sulf ş.a.), feculă şi alte componente benefice
organismului. Împiedică fermentaţia şi putrefacţia gastrică şi
se consumă în cantităţi mici (1-2-3 căţei (felii din căpăţană)
pe zi), în funcţie de toleranţa fiecăruia, usturoiul fiind şi un
puternic stimulent. Bun antiseptic intestinal şi pulmonar, bun
stimulent operator şi încetinitor al pulsului, antigutos şi
antiartritic. Este dovedit efectul benefic al usturoiului pe post de
agent antibacterian, bactericid şi bacteriostatic, cu efect
antiseptic intestinal şi pulmonar, bun vermifug şi fungicid,
coricid, colagog, stimulator al circulaţiei sangvine, tonic general,
tonic cardiac şi vasolodilatator, cu efect diuretic, antialgic şi
afrodiziac. Folosit cu bune rezultate în tuberculoză (TBC),
bronşită cronică, astm, guturai, diaree dizenterie, paraziţi, bun
în flatulenţă, inapetenţă şi dispepsie gastrică. Are efect
depurativ - curăţă paraziţii, viermii, colibacilii de la nivelul
intestinelor; cu bune rezultate (împreună cu tratament medical de
specialiate, tratament complex şi complet) în blenoragie şi
inflamaţii la nivel genital (se foloseşte conform recomandării
medicului (specialist)), utilizat în tratarea hipoertensiunii,
tahicardiei, oboselii cardiace, dar şi în afecţiuni vasculare
(arteriosceroză, hipercoagulabulitate, tulburări de circulaţie,
varice, hemoroizi), în caz de bilă leneşă şi opilaţie. Util în
tratarea unor afecţiuni ale pielii, cu bune rezultate în caz de
plăgi infectarte, ulceraţii, chisturi, veruce, alopecie, raie
(scabie), bătături ş.a.. Pentru neuralizarea puternicului miros de
usturoi (după ce consumăm usturoi, mujdei) se indică mestecarea a
două-trei boabe de cafea, mestecarea de frunze de pătrunjel sau măr
ş.a..
Atenţie: usturoiUul
nu este agreat şi nu "convine" persoanelor cu dermatoze, pecingini,
nici femeilor care alăptează (dă gust laptelui şi poate provoca
colici sugarilor (copilaşilor alăptaţi)). Nu place persoanelor cu
iritaţii gastrice şi intestinale; consumul de Allium sativum
(usturoi) nu este recomandat, este chiar contraindicat în caz de
sindroame congestive pulmonare (tuse cu sânge, tuse seacă şi
puternică), este interzis în friguri ş.a..
Hreanul
(Armoracia rusticana)
Se utilizează:
rădăcina prospătă (se poate conserva natural, după răzuire, în
borcane de sticlă), frunzele proaspete, sucul (zeama) de rădăcină,
fructele proaspete. Proprietăţi / Acţiune / Efect: acţionează ca
un antibiotic natural, este bun expectorant, antispastic,
antiscorbutic, diuretic, stimulent şi tonic, rubefgiant, susţine
imunitatea etc.. Conţine vitaminele B1, C, are săruri minerale
(fier, magneziu, calciu, potasiu, sodiu), acizi naturali (silicic,
clorhidric, carbonic, sulfuric – în această formă nu dăunează
sănătăţiii unui om normal sănătos, dacă se consumă în
cantităţile moderate indicate, conform indicaţiilor), ulei
esenţial, conţine enzime (mirozina), substanţe
antibiotice (naturale), haharoză, ulei volatil (rafanol). Indicat în
caz de gripă, răceală, în caz de scorbut, gingivită, slăbirea
dinţilor în alveole (dinţii se mişcă), bun în leocoree (boală
ginecologică), bun în caz de enervare, angoasă, insomnie. Hreanul este de folos în caz de litiază urinară şi inflamaţie a vezicii urinare, util
în dispesie, stomac leneş, limfatism etc.. Frunzele de hrean se pot
mesteca indelung, generând o respiraţie plăcut mirositoare în mod
natural, combătând şi gingivita. Acţionează puternic pozitiv
asupra căilor urinare (ca antiseptic), reducând infecţiile.
Se recomandă şi în
tratarea catarului laringian, faringian bronşic, bun in amigdalită
(inflamaţia amigdalelor – ganglioni limfatici).
SURSE:
Răzvan-Ioan
TULPAN,
„Alimentaţie
sănătoasă. Nutriţie
naturală [...]”,
Sibiu,
2012
Marius Theodor CABA,
„Dietoterapie tradiţională chineză”, Editura Cimarron, Sibiu,
2011
Jean VALNET,
„Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Editura Ceres,
Bucureşti, 1987
Xael de
SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Editura Polirom,
Iaşi, 2001
Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:
AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local MESAGERU de SIBIU, care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu.
* * *
Pentru informaţii despre expediţii montane la care puteţi participa, puteţi accesa website-ul fratelui meu,
alpinistul Teodor TULPAN (Fane): http://www.tulpan.ro/ro/scoala-de-alpinism-pt-incepatori_news29.html
alpinistul Teodor TULPAN (Fane): http://www.tulpan.ro/ro/scoala-de-alpinism-pt-incepatori_news29.html
* * *
_______________________________
COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări științifice, broșuri, cărți, articole științifice...
EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.
G R A F I C Ă : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a.
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai în perioada 10-28 februarie 2014!
Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>> https://www.facebook.com/razvan.tulpan
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.11.2013! VĂ AŞTEPTĂM!
< 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 10-28.02.2014! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ###
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna FEBRUARIE 2014:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna IANUARIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu