Postul
religios ortodox (Creştinismul-Ortodox)
Postul
religios de mâncare şi de băutură este atât de folos trupesc,
cât şi de folos sufletesc. Pentru a fi şi de folos sufletesc este
indicat ca, pe perioada postului, să nu se fumeze, să nu se consume
alcool, să
nu se întreţină
relaţii
sexuale pe perioada Postului, postul
să fie fără
imagini şi fără filme pornografice, sau
filme cu
violenţă, fără bârfă şi alte rele şi păcate, în măsura în
care poate omul să se înfrâneze de la cele pomenite.
În
plus se face milostenie, rugăciune din inimă (program
de rugăciune),
fapte bune şi altele asemenea. Deci simplul post de mâncare, care
de fapt reprezintă doar o dietă (alimentară) sau
regim,
nu este de folos sufletesc (duhovnicesc), dacă nu este însoţit şi
de postirea la cele rele, la păcate. Aşadar postul adevărat este
complex şi necesită o anume disciplină, o anume rigurozitate şi
respect.
Cât
priveşte alimentaţia de post, putem spune că, mâncărurile de
post, dacă sunt bine gătite, sunt cel
puţin
la
fel de
gustoase ca
mâncarea “de dulce” (care nu e de post). De pildă, pentru a da
bun gust aromat mâncăruriloe de post -
fie
acestea ciorbe, supe, tocane, orez, fasole, mazăre, linte, năut,
ciuperci, legume etc. -
recomandăm condimentarea
cu
condimente naturale fără aditivă şi fără sare iodată.
Pentru ca
alimentele de post să fie
mai hrănitoare,
se combină
cerealele
cu leguminoasele în proporţie de 2 la 1 (adică 2 părţi
+
1 parte)
astfel: la două căni de cereale (de
orez fiert de pildă),
adăugăm o cană de leguminoase (de
fasole,
năut sau
soia boabe, înmuiate) plus
legume şi verdeaţă, iar condimentele
să
fie
numai din cele simple, fără aditivi / E-uri.
Condimente
naturale precum
frunze uscate de
plante aromatice,
plante uscate -
dafin, rozmarin, frunze de pătrunjel, piper ş.a..
Astfel, avem un amestec total de 3 părţi: 2 cereale şi 1
leguminoase (66 % cereale + 33 % leguminoase). Astfel combinate
alimentele, rezultă că aminoacizii esenţiali care formează
proteinele incomplete
din
cereale şi din leguminoase, se combină şi formează proteine
complete precum cele din alimentele de origine animală, aminoacizii
esenţiali contribuind la o mâncare mai hrănitoare.
La
partea femeiască, datorită faptului că femeile,
în mod natural secretă lapte şi emit ovule (care ar putea fi
comparate cu ouăule),
nu
se recomandă consumul
în
cantitate mare de
lapte, lactate, ouă, decât în cantităţi mici, deoarece fragilul
echilibru hormonal / endocrin,
specific feminin, poate fi perturbat prin introducerea de mult
lapte,
lactate, ouă în organismul
feminin,
când, în mod normal femeile secretă lapte, deci sunt complet
diferite de bărbaţi d.p.v. al secreţiilor, hormonilor. La
nivel de glande, femeile nu au glanda prostată specifică doar
bărbaţilor. Mai mult, destule animale sunt crescute cu adaos de
hormoni stimulatori ai creşterii şi ai producerii de lapte (la
vaci
de pildă) etc., hormoni care ajung în carnea animalelor sacrificate
pentru consum, ajung în laptele muls de la animale, deci trec în
circuitul sangvin al consumatorilor, al femeilor şi pot provoca (dar
nu întotdeauna), în anumite situaţii,
pot provoca tulburări hormonale, de ciclu menstrual etc.. Sunt
recomandate şi sunt mai
bune sunt produsele de origine animală şi vegetală de la ţară,
din producţia proprie (în sistem gospodăresc), având în vedere
faptul că în fructe, legume, verdeţuri (de regulă doar la cele
din sistemul industrial), uneori se pot afla nitriţi, nitraţi,
metale grele etc.. La mâncărurile de post gătite acasă, pentru a
da gust bun şi savoare se pot folosi uleiurile presate la rece,
condimente naturale (piper, sare gemă neiodată,
rozmarin mărunţit, pătrunjel uscat mărunţit, cimbru, mărar,
susan crud ş.a.)
şi putem evita amestecurile de condimente şi
sare iodată care,
de regulă conţin 60-80 % sare rafinată fină iodată,
aditivi (E-uri) precum: antiaglomerant, potenţator de aromă,
colorant, îndulcitori sintetici nesănătoşi, conservanţi, etc..
Uleiul rafinat obişnuit
(care
este tratat termic şi chimic) se poate pune şi la preparare/gătire,
fierbere, călire etc., iar uleiul presat la rece
(de
floarea soarelui, de porumb, de dovleac, de măsline (care e cel mai
indicat pentru refolosire) – netratate termic şi nici chimic
se
poate adăuga direct în farfurie, pentru a nu-şi pierde
proprietăţile prin fierbere, prăjire etc.. Prin adaosul de legume
şi ciuperci călite, înăbuşite, plus ulei presat la rece şi
condimente naturale diverse, mâncărurile capătă o savoare
deosebită, arome desfătătoare care ne mângâie cerul gurii şi
limba.
ATENŢIE la sarea iodată şi la alimentele cu sare iodată
Evitaţi
să folosiţi sarea rafinată, fină şi extrafină (albă) iodată
şi neiodată,
evitaţi să folosiţi sarea iodată la prăjit, fiert, murat.
Folosiţi
sare iodată gemă (terestră sau marină) doar
după prepararea mâncărurilor, în
care veţi pune iniţial mai puţină sare, urmând a
adăuga sarea iodată direct în farfurie, însă
în cantităţi mici, căci majoritatea oamenilor nu au deficit /
lipsă de iod.
Iodul
din sarea iodată poate suferi modificări prin prăjirea
alimentelor, prin fierberea lor, murarea, marinarea etc.. Iodul este
necesar, dar nu supuneţi
sarea iodată din mâncare tratării la temperaturi înalte (fierbere
şi prăjire), fermentaţie (murare), căci au loc procese, reacţii
chimice care pot schimba proprietăţile naturale benefice. Pentru
un adult normal sunt suficiente 3-5 grame de sare pe zi. La
gătit folosiţi sare gemă neiodată! Persoanele
care au hipotirioidie ai nevoie de suplimente de iod, la recomandarea
medicului.
SURSE:
Protosinghel
Nicodim Măndiţă, „Dai voinţă,
iei putere”
Răzvan-Ioan TULPAN, "Dumnezeu - Credinţă - Religie -Viaţă. [...] Creştinismul ortodox; Iisus Hristos. Părintele Teofil Părăian. Sfântul Munte Athos"
Răzvan-Ioan TULPAN, "Dumnezeu - Credinţă - Religie -Viaţă. [...] Creştinismul ortodox; Iisus Hristos. Părintele Teofil Părăian. Sfântul Munte Athos"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu