Atenţie
la
igiena
mâinilor şi la alimentele contaminate!
Respectarea
şi păstrarea unei igiene corespunzătoare este esenţială în
păstrarea unei
bune stări de sănătate.
Alimentele
se păstrează în condiţiile specifice, ferite de temperaturi
necorespunzătoare, de umiditate excesivă!
În
primul rând atragem atenţia că, deşi microbi există practic
pretutindeni – în spaţiile obişnuite, în încăperi, pe diverse
suprafeţe etc. totuşi, organismul uman (şi cel animal) este
rezistent la îmbolnăviri, fiecare individ are practic un anumit
grad de imunitate şi de toleranţă (variabil). Aşadar, nu toţi
microbii produc automat îmbolnăviri oricui şi oricând. Noi,
alături de alţi autori şi specialişti, atragem atenţia asupra
riscurilor existente, după principiul „mai bună este
prevenirea (profilaxia) îmbolnăvirii, decât tratarea bolii!”
Microbii se pot transmite şi pe cale fecalo-orală, unii şi pe cale respiratorie. Totodată se pot transmite şi prin contactul fizic la
nivelul epidermei, al mucoaselor ş.a.. În situaţia răspândirii
globale a microbilor datorită globalizării transporturilor de
persoane şi de mărfuri (inclusiv de alimente, băuturi,
medicamente, materii prime etc.) se consideră necesară imunizarea
şi prin intermediul vaccinurilor. Privitor la vaccinuri, există şi
opinii potrivit cărora vaccinurile nu ajută întotdeauna, existând
specialişti
care nu recomandă vaccinarea cu orice vaccinuri, oricând şi
oricum. Cu toate acestea, lupta cu microbii, cu bacteriile şi cu
viruşii, lupta cu paraziţii ş.a. nu este deloc facilă. Mai mult,
se constată contaminări frecvente chiar şi în spitale.
Staphyloccocus aureus este cauza a frecvente contaminări-îmbolnăviri
şi, în cazul unei slabe imunităţi, a unui organism slăbit şi
afectat de boli şi în combinaţie cu alţi factori, s-au
înregistrat chiar decese, chiar în spitale.
Recomamdăm
spălarea cu grijă a legumelor, fructelor, verdeţurilor şi sub jet
puternic de apă. De asemenea este necesară
spălarea mâinilor în mod frecvent, deci des, poate preveni
infectarea (cubacterii, viruşi) şi infestarea (cu paraziţi).
Atenţia la buna curăţare şi chiar dezinfectare periodică a
tacâmurilor, a
suprafeţelor, a tocătoarelor / dogurilor
etc..
Pentru
prevenirea îmbolnăvirilor,
putem purta în permanenţă asupra noastră un mic săpun
într-o cutiuţă, un gel dezinfectant sau un mic flacon cu
pulverizator cu spirt medicinal, şi astfel ne putem curăţa mânile
după folosirea toaletei, dar şi înainte de servirea meselor. O
soluţie simplă, practică şi de folos!
Atenţie
la riscul de îmbolnăvire cu:
Bacilul
Cooch – TBC:
Produce
TBC – tuberculoza. Se poate întâlni în special în laptele
contaminat dar şi în carcasa (carnea) animalului. Prin fierberea
sau pasteurizarea laptelui, bacilul este distrus. Laptele
comercializat în magazine, care este gata ambalat, este obligatoriu
deja pasterurizat de producător (lapte la pungă, la cutie, la stică
tip PET), deci fiind pasteurizat nu mai necesită fiebere. Laptele de
la utomatele de lapte, la vrac, deci vărsat, nu este nicu
pasteuriuzat şi nici fiert, iar acesta trebuie obligatoriu fiert
înainte de consum.
Brucele
– Bruceloză:
Este
produsă de brucele, bacterii care se pot găsi la animalul care dă
lapte, în laptele contaminat dar şi în derivate din lapte
contaminat(e). Este o afecţiune de natură infecţioasă. Este
obligatorie fieberea sau pasteurizarea laptelui. Este obligatoriu un
control strict sanitar-vetreinar şi pentru siguranţa alimentelor
esfectuat şi de către DSVSA.
Trichinella
spiralis – Trichineloză:
Produce
trichineloza. Se întâlneşte în special în carnea de porc
contaminată; carnea de porcine fiind des consumată la noi în ţară
trebuie a fi verificată obligatoriu – examenul trichineloscopic
este gratuit, fără bani. Trichinella spiralis provoacă, progresiv
(treptat, în timp) greţuri, tulburări la stomac (dispepsie),
diaree, iar după cca 2 săptămâni de la contaminare, odată cu
pătrunderea tot mai extinsă în muşchi a paraziţilor (la început
în muşcii mici precum intercostali, bicepşi, gambe etc.), apare
febră, dureri de cap, tuse, frisoane, dureri musculare, erupţii
cutanate şi mâncărimi etc.. Netratată, cu paraziţi răspândiţi
în sistemul muscular, boala poate duce la deces. Viermii parazitari
de trichinella spiralis depun larve care călătoresc prin sistemul
circulator (sistemul sangvin / sânge) şi se depun în muşchi,
parazitând sistemul, organismul.
Bacteria
Salmonella – Salmoneloză:
Se
poate afla şi în ouăle contaminate, vechi, păstrate în condiţii
necorespunzătore, la căldură etc.; se poate găsi şi în carnea
de pui, uneori salmonella poate chiar şi în ciocolată. Provoacă
greţuri, vomismente, diare, crampe la
stomac
ş.a.. Atenţie; animalele de casă (de companie) şi alte animale,
în unele cazuri pot transimte Salmonella.
Bacteria
Campylobacter:
Se
dezvoltă de regulă în alimente în care se poate dezvolta şi
Salmonella, în special în ouă, pui şi lapte crud şi acţionează
deseori în asociere cu alte bacterii. Poate provoca diaree, crampe,
febră şi poate afecta organismul pe termen lung, chiar după
disperiţie simptomelor gastroenteritei.
Listeria
monocytogenes:
Bacteria
poate provoca meningită şi chiar septicemie la copii nou-născuţi
(cazurile din Germania de Est). Poate provoca toxiinfecţii
alimentare. Se poate găsi în alimente gata de preparare precum
mezeluri, peşte afumat, brânzeturi moi, conserve de pateu. În SUA
Listeria monocytogenes s-a întâlnit în hot dog, în mezeluri ş.a..
În anul 1981, în Halifax, Nova Scotia, din 41 de persoane
contaminate (în majoritatea cazurilor erau femei însărcinate şi
copii) au decedat 18 persoane, deci s-a întânit în acel caz o rată
de mortalitate de aproape 45%. Din nefericire, listeria este greu a
fi eliminată chiar şi din spaţiile corespunzătoare, fiind
considerată o boală oportunistă, dar cu cea mai mare rată de
deces dintre toate toxiinfecţile (intoxicaţiile) alimentare.
Vibrio
parahaemolyticus:
Încălzirea
globală (nenaturală, deci anormală) însoţită de creşterea
temperaturilor mărilor şi oceanelor a generat dezvoltarea execesivă
a bacteriei. Un pericol de îmbolnăvire îl constituie crustaceii,
stridii crude, midii, moluşte – scoici ş.a. (atenţie la peştele
crud şi la igiena în locurile de depozitare, transport şi de
preparare a alimentelor), care pot avea vibrio
parahaemolyticus. Ca
simptome amintim febra, dezhidratarea, crampele abdominale, diarea cu
sânge, diareea apoasă sau diaree explozivă, simptome generate şi
de infecţia intestinală; simptomele apar la cca 12-24 de ore de la
contaminare (de la ingerarea mâncării sau de la contaminarea prin
igiena necorespunzătoare însoţită de contaminarea cu bacteria
Vibrio parahaemolyticus) şi pot dura chiar o săptămână, însă
infectarea este doar rar mortală. Este indicată gătirea
corespunzătoare a alimentelor, cu igienă corespunzătoare a
suprafeţelor şi a spaţiilor de gătit, cu spălarea corectă a
mâinilor etc..
Hepatita
A şi Hepatita B:
Poate
provoca serioase probleme de sănătate, de aceea recomandăm o
igienă corespunzătoare, atenţie
la frizerii,
saloane de manichiură
şi pedichiură, dentişi care pot să nu respecte normele de
sterilizare a instrumentarului ş.a..
Atenţie
în special în cazul contactelor sexuale ocazionale, în afara relaţiei; o serie de medici recomandă
utilizarea prezervativului (intact), căci se pot transmite BTS –
Boli cu Transmitere Sexuală: Hepatita B, chlamydia, sifilis, herpes
genital, gonoree, HIV / SIDA ş.a..
Surse:
Răzvan-Ioan
TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi
echilibrată individual [...]”,
Sibiu, 2012
Dr.
Bonnie Henry, „Ghidul microbilor”, Editura Litera Internaţional,
Bucureşti, 2010
Paul
Roberts, „Sfârşitul
hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Editura
Litera Internaţional, Bucureşti, 2009
Dr.
Pavel Chirilă, „Nu hrăni cancerul” şi „Vindecarea”,
Ed. Christiana, 2012 şi
2013
Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 10 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local "MESAGERUL de SIBIU", care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu:
COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT!
EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.
G R A F I C Ă : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a.
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai în perioada 17-25 IUNIE 2014!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE!
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>> https://www.facebook.com/razvan.tulpan
http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
< 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 24-31.03.2014! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ###& http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna IUNIE 2014:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna IUNIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna IUNIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu