<< Proprietăţile
benefice ale fructelor şi legumelor naturale sunt cunoscute din cele
mai vechi timpuri. De aceea, vă îndemnăm a consuma zilnic fructe,
legume, verdeţuri proaspete crude, naturale (organice), de la
„ţară”. Atunci când medicul recomandă, se pot consuma chiar
fierte.
De
asemenea sunt necesare diverse tipuri de
seminţe, sâmburi şi nuci pentru o alimentaţie complexă,
completă, echilibrată şi adaptată individual, acestea fiind mai
bune în stare crudă, căci fiind consumate crude, îşi păstrează
şi enzimele.
În
zilele noastre, prelucrarea (procesarea) industrială cu aditivarea
au dus la o denaturare a alimentaţiei şi la apariţia unor
afecţiuni specifice precum constipaţia, tulburpări de metabolism,
osteoporoză, celulită (mai ales în lipsa mişcării fizice, în
lipsa sportului) ş.a.. În această conjunctură nefavorabilă şi
generalizată în care multe dintre alimentele din comerţ sunt
puternic modificate faţă de starea lor naturală, unele fiind chiar
chimizate, este cu atât mai necer consumul de alimente naturale
(organice) neprocesate industrial şi neaditivate cu chimicale, fără
pesticide, fără ierbicide. Recomandăm consumul zilnic de fructe,
legume şi diverse seminţe, sâmburi, nuci pentru combaterea
efectelor radicalilor liberi, pentru susţinerea imunităţii, a
metabolismului şi pentru o bună sănătate, plus sport sau măcar
simplă mişcare fizică.
Creţi
sfatul medicului şi al nutriţionistului autorizat! În caz de
diverse afecţiuni, sensibilităţi sau alergii, ţineţi cont de
recomandările medicului şi farmacistului, pentru a evita eventuale
probleme!
Părul
(Pirus communis) – Para*
Se
folosesc fructele părului - perele (atenţie că sunt diferite
soiuri de pere cu diferite concentraţii de substanţe folositoare,
deci cu efecte puţin diferite în funcţie de soi), dar şi frunzele
ramurilor tinere, precum şi scoarţa copacului. Perele conţin
zaharuri - carbohidraţi (14 % glucide, adică 14 grame de zaharuri
per 100 grame de pară) şi săruri minerale: calciu (9-15 mg. per
100 grame de pară), magneziu, mangan, sulf, fosfor (9-26 mg. / 100
grame), potasiu (130 mg / 100 grame, adică 1,3 grame la 1000 grame),
fier, cupru, clor, arsen ş.a.). Perele au în compoziţie şi acizi
(fosforic, sulfuric, tartric) care în concentraţie specifică
perelor naturale nu dăunează, conţin şi glicozide (arbutozidă,
arbutină). Consumul de pere are efect antidiareic, antiseptic
sangvin, diuretic uricolitic şi antiputrid, depurativ şi laxativ.
Are acţiune remineralizantă, aperitivă, astringentă, sedativă
ş.a.. Se recomandă în afecţiuni precum gută, artritism,
reumatism, surmenaj, insomnie, astenie. Perele sunt bune în caz de
hipertensiune, diaree, dizenterie sau constipaţie, dar şi în
diabet. Utile în hidropizie şi în afecţiuni urinare: cistită,
litiază urinară, calculi, deci în caz de prezenţă a pietrelor la
rinichi, în nefrită. Consumul de pere este recomandat şi în caz
de TBC (tuberculoza - provocată de Bacilul Cooch), bronşită şi
angină. Indicate în răguşeală, anemie, sarcină, astenie ş.a..
Se indică în alimentaţia diabeticilor, cu toate că conţin zahăr
natural (zahăr sub formă de levuloză).
Perele,
consumate ca atare, au rol în eliminarea secreţiilor de la nivelul
căilor respiratorii, calmează tusea şi reduc excesul de căldură
din organism. Para proaspătă conţine şi Potasiu
(K): 130 mg K raportat la 100 grame, adică
0,13 %).
Frunzele
de păr au un bun efect diuretic, curăţind sistemul urinar,
totodată ajutând la eliminarea nisipului şi a calculilor urinari.
*Atenţie, căci există diferite soiuri de pere, diferite zone de recoltare a lor şi soluri cu diferite compoziţii.
Prunul
(prunus domestica) – Pruna
Se
folosesc fructele prunului - prunele, frunzele dar şi florile
(inflorescenţele). Se poate consuma sucul de prune maturate (adică
coapte natural) proaspăt stors, se consumă şi prunele afumate
uscate mai ales în sezonul rece. Prunele conţin vitamine (A, B1,
B3, vit. C) şi săruri minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu,
mangan, potasiu, sodiu), albumine zaharuri (fructoză, levuloză),
carbohidraţi, acizi organici, ulei gras, oxidaze, pigment ş.a..
Consumul de prune are efect detoxifiant, depurativ, diuretic,
laxativ, energizant, febrifug, tonic, astringent, calmant, vermifug -
în special contra paraziţilor (de la nivelul) vezicii biliare etc..
Se recomandă în reumatism şi gută, insuficienţă hepatică şi
biliară, în costipaţii şi în combaterea paraziţilor din tubul
digestiv. Prunele sunt bune pentru normalizarea somnului, sunt
folositoare şi în surmenaj, gripă, tuse etc.. Sunt şi bune
purgative. Se consumă şi în caz de anemie şi astenie, sunt bune
în caz de intoxicaţii alimentare. Prunele se folosesc în tratarea
bolilor de rinichi, ficat şi inimă. Sunt bune în tulburări ale
funcţiilor hepato-biliare, în boli (afecţiuni) ale rinichilor şi
cordului (inimii). Prunele se pot consuma şi uscate, fiind un bun
depurativ. Prunele afumate au rol (efect) bactericid asupra
colibacilului, asupra agenţilor patogeni ai holerei, ai febrei
tifoide. Miezul sâmburilor de prună este toxic!
Nucul
(Juglans regia) – Nuca
Se
folosesc miezul fructului (nuca), coaja externă verde a nucilor şi
frunzele de nuc. Nucile conţin ulei esenţial, oligoelemente (zinc,
fier şi cupru), enzime, răşină, materii răşinoase şi pectice
ş.a.. Nuca este cel mai bogat fruct (sâmbure) în zinc şi cupru.
Consumul
de nuci
are
efect antidiabetic, antisifilitic, astringent,
laxativ, vermifug, antianemic, febrifug, depurativ ş.a.. Nucile sunt
deosebit de nutritive şi, pe deasupra sunt bune drenoare cutanate şi
limfatice. Se consumă şi în caz de debilitate fizică şi
debilitate psihică. Nucile sunt de folos în caz de diaree,
dizenterie, TBC (tuberculoză), bronşită cronică. Sunt folosite şi
ca stimulent al ficatului (stimulent hepatic), în diabet; utile în
nefrită, colică nefritică. Se consumă nuci şi în caz de
inflamaţii genitale şi la nivelul uretrei; sunt utile în
blenoragie.
De
asemenea, unele „componente” produse de nuc,
se utilizează în diverse afecţiuni ale
pielii: eczeme purulente, dermatoze, abces rece. Sunt bune ajutătoare
în metrite (inflamaţie a uterului), însă de efect doar în cazul
tratamentului complex corespunzător. Prin consumul de nucă se
fortifică plămânii
dar şi rinichii şi este favorizată şi sinteza proteică.
Surse:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012
- Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Ed. Cimarron, Sibiu, 2011
- Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Ed. Ceres, Bucureşti, 1987
- Xael de SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Ed. Polirom, Iaşi, 2001
Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 10 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local "MESAGERUL de SIBIU", care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu:
COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT!
EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.
G R A F I C Ă : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a.
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________
OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai în perioada 09-16 decembrie 2013!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE!
Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>> https://www.facebook.com/razvan.tulpan
http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
< 1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 09-16.12.2013! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna MARTIE 2014:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna MARTIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna MARTIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
Autorul Răzvan Ioan Tulpan publică articole şi în ziarul local "MESAGERUL de SIBIU", care are redacţia pe str. Revoluţiei nr. 1, et. 1, Mun. Sibiu:
O ZI BUNĂ!
Cu prietenie şi onestitate, analist Răzvan TULPAN >>
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu