CELULITA :
prevenire
prin
alimentaţie şi mişcare fizică
Atenţie la pericolul celulitei (superficiale sau profunde), căci
celulita, în realitate, nu înseamnă o simplă îngrăşare, nici
un simplu strat adipos, ci celulita este practic o degenerare a
ţesutului – cu aglomerări de ţesut grăsos, ţesutul de grăsime
fiind traversat de ţesuturi fibroase, ţesutul adipos este
degenerat, pielea căpătând astfel aspectul de „coajă de
portocală”, piele cu gropiţe.
Celulita se întâlneşte
mai ales la femei, însă, mai rar, şi la
bărbaţi. Conform lucrării Doctorului Rosemay Leonard, 80%
din femei au celulită (este doar o statistică, evident că diferă
pe ţări, pe grupuri, în funcţie de diverşi factori: genetici,
alimentari, de sănătate,
ş.a. - sedentarismul sau practicarea
mişcării fizice, a sportului influenţează
radical). Celulita se manifestă de regulă pe fese şi coapse, şi
se agravează ca aspect odată cu îngrăşarea, dar şi odată cu
înaintarea în vârstă, în condiţiile unei fireşti pierderi de
elasticitate a pielii, datorată şi subţierii pielii sub efectul
trist dar inevitabil al îmbătrânirii organismului (ţesuturilor).
Celulita înseamnă practic o degenerescenţă a ţesuturilor şi nu
înseamnă o simplă depunere de strat adipos / grăsime sau
retenţie de apă şi de aceea este
indicată consultarea medicului şi tratament!
Ea
se datorează şi unor factori precum: consumul
redus de lichide (care
nu
asigură îndepărtarea toxinelor şi a rezidurilor din organism),
consumul
unor
alimente cu anumită compoziţie nesănătoasă (cu
unii
aditivi nesănătoşi,
hormoni
şi
antibiotice din
carnea consumată)
care
poate
perturba atât delicatul echilibiru hormonal natural endocrin feminin
cât şi metabolismul, circulaţia sangvină şi limfatică
perturbată ş.a..
Oricum,
efectul provocat de înaintarea în vârstă poate fi
amânat printr-o alimentaţie corespunzătoare, mişcare fizică -
sport, „întreţinere” corespunzătoare a organismului, a pielii,
cu sănătoasa abstinenţă la fumat şi la alcool (eventual consumul
în cantităţi mici şi rar), cu optimism, cu plimbări în natură,
cu viaţa într un mediu sănătos şi nepoluat, cu prieteni
optimişti şi cu colegi şi vecini buni şi optimişti ş.a.. Pentru
dietele şi posturile stricte, mai lungi, cu puţine materii
nutritive, este necesară o anumită perioadă de revenire la
alimentaţia anterioară de zi cu zi (dar să fie echilibrată, nu cu
tot felul de alimente nesănătoase, deci fără mulţi aditivi, fără
margarină, fără produse din cu făină albă, fără zahăr alb
rafinat etc.)... căci acestea perturbă metabilismul - respectiv
asimilaţia (anabolismul) şi dezasimilaţia (catabolismul).
Anumiţi autori şi specialişti susţin
curele cu apă distilată, dar sunt recomandate doar în cazul în
care se consultă medicul şi se practică aceste cure doar dacă
medicul permite acest lucru. Oricum, este un fapt dovedit clar şi
recunoscut oficial, că hrana intens prelucrată (procesată) din
ultimele decenii (chiar ultimul secol) este nesănătoasă datorită
multitudinii de aditivi din ea şi datorită procesării industriale,
a consumului larg nesănătos de produse cu făină albă (adică
sărăcită şi incompletă) şi zahăr rafinat alb (incomplet - care
se regăseşte în multe alimente). Sărurile minerale nesolubile şi
alte substanţe se pot observa în urină la urmarea unei cure pe
bază de apă distilată sau cu zeamă de legume naturale proaspete,
sucuri naturale de legume, proaspete, sucuri de fructe (sănătoase,
de la ţară) proaspăt stoarse. Datorită optării pentru diete
alimentare preponderant (dar nu exclusiv) vegetariene, când se pot
consuma cu moderaţie şi
anumite alimente de origine animală, s-au obţinut rezultate
pozitive precum scăderea nivelului colesterolului, dar şi
diminuarea impactului afecţiunilor coronariene (de exemplu artera
coronariană efectiv poate reveni la un diametru intern aproape
normal, deci apropiat de diametrul normal, permiţând astfel
trecerea unui flux normal de sânge prin vasul de sânge) ş.a..
Carnea albă, precum pieptul de pui, peştele sunt recomandate dar
în cantităţi mici şi nu chiar zilnic, însă obligatoriu în
combinaţie cu legume crude (proaspete), verdeţuri...
Leguminoasele,
cerealele (orez, mălai, arpacaş, făina integrală) sunt indicate!
De pildă - lucru bun, usturoiul rămâne în sânge multe ore de la
digerare şi reduce şi colesterolul sangvin. Bune sunt şi
suplimentele (atenţie la alergeni şi alergii) precum:
polenul, mierea de albine naturală,
propolisul, spirulina, germenii de grâu... Recomandăm
toate acestea dar doar sub supravegherea medicului, după
consultarea acestuia.
Se
recomandă
Este benefică o alimentaţie complexă – completă –
echilibrată – cu varietăţi de alimente – adaptată individual,
cu alimente de bază simple în stare naturală şi neprelucrate
mult, neaditivate, alimente bogate în fibre, fulgi de cereale sau
musly natural fără aditivi (E-uri), legume fructe. Este necesară o
bună hidratare prin consum de apă (dacă se poate apă de izvor sau
apă plată corespunzătoare), ceaiuri naturale la vrac (fără zahăr
sau îndulcitori sintetici), fructe naturale (româneşti) excelente
pentru hidratare. Astfel se curăţă organismul de toxine... Plus
diete şi post după posibilităţi!
Să nu uităm că, ceea ce intră în alimentaţia noastră (dar şi
în cosmeticele, loţiunile şi produsele de
igienă folosite - săpunuri, şamponuri, geluri de duş,
paste de dinţi cu diverşi aditivi etc.)
intră şi în sângele nostru şi, de aici în sisteme – în
ţesuturi: în muşchi, în organe, în creier ş.a., mai ales că
acestea pot conţine
şi ingrediente nesănătoase, chiar toxice.
De
evitat
Este recomandat a se evita sau chiar a se elimina lactatele cu lapte
praf, cu diverşi aditivi nesănătoşi (E-uri =
aditivi - dintre care unii sunt artificiali
şi pot fi consideraţi nesănătoşi:
colorant sintetic / artificial, aromă sintetică / artificială).
Este bine a evita prăjelile,
produsele cu făină albă, zahăr rafinat alb, margarină
(care se găsesc „ascunse” în numeroase produse). Se evită
consumul de sucuri cu mulţi aditivi nesănătoşi, consumul mare de
carne, de grăsimi, se scot mezelurile procesate industrial (cu mulţi
aditivi - din comerţ).
Mişcare
fizică şi relaxare
Mişcarea fizică este absolut necesară - după putinţa fiecărui
om, în limitele permise de organism şi de vârstă şi de alte
afecţiuni. Nu uitaţi de relaxare căci o stare de relaxare, de bună
dispoziţie, de optimism, de activitate spirituală, intelectuală
etc., cu siguranţă este benefică în general pentru oricare
persoană! Mişcarea
fizică şi relaxarea sunt esenţiale
pentru sănătate!
Despre
autor:
Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii
Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Articolele sale pe
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com ,
www.terra-cultural.blogspot.com .
Cărţile sale despre alimentaţia
sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și
investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă,
cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria
din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa
de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
Surse:
- Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012, pp. 210-217 ş.a.
- Dr. Rosemary Leonard., „Cele şapte vârste ale femeii”, Bucureşti, 2009, pp. 181-233 ş.a.
- „American Journal of Epidemiology”
- Dr. Pavel Chirilă, „Nu hrăni cancerul” şi „Vindecarea”, Ed. Christiana, 2012-2013
- Emil Rădulescu, „Alimentaţie inteligentă”, Bucureşti, 2003
- Paul Roberts, „Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Bucureşti, 2009
- Revista „Familia ortodoxă” şi „Atitudini”
- Revista britanică „The Ecologist”
- www.tratamentnaturist.ro/celulita.html
- www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com
- Daniel REID, „TAO. Cartea completă de medicină tradiţională chineză”, Editura Colosseum, Bucureşti, 1996 - Atenţie, în carte sunt şi lucruri nepotrivite pe care eu nu recomand a fi folosite! Noi nu promovăm folosirea anumitor energii neobişnuite! Noi promovăm ORTODOXIA! [n.m./nota mea] * Pr. Arsenie BOCA şi ceilalţi Preoţi apreciaţi de neamul românesc spun că nu sunt bune energiile şi tehnicile acestea orientale de tip yoga şi chee-cung / chee-gong ş.a., nu sunt bune, nu sunt de folos şi pot vătăma! ATENŢIE!
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN
C O N T A C T E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
GARANTAT un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
< GARANTAT un CADOU GRATIS în luna NOIEMBRIE 2013:
Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi
Pasul 2) iei legătura cu autorul şi
Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,
... ATUNCI poţi primi
GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, stafide sau alune ş.a.
sau
b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)sau
Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com >
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
CĂRŢI şi în LIBRĂRIILE ALEXANDRIA din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu