ALIMENTATIE
SĂNĂTOASĂ
pentru
o
VIAŢĂ
SĂNĂTOASĂ
M I C G H I D D E A L I M E N T A Ţ I E S Ă N Ă T O A S Ă
(în
6 paşi / 6
puncte)
cu 6 reguli de bază, fundamentale şi vitale:*
( © COPYRIGHT Răzvan-Ioan TULPAN )
*
ATENŢIE:
La începerea
unei diete, regim (alimentaţie cu anumite restricţii precum renunţarea la sarea în exces), a curelor de dezintoxicare (detoxifiere) este
obligatoriu
necesară
consultarea şi urmarea
indicaţiilor
şi
recomandărilor
medicului specialist, a nutriţionistului competent şi autorizat, cu
pregătire profesională în domeniul nutriţiei, al medicinii,
specialist care să fie obligatoriu de bună credinţă şi bine
intenţionat!
Se
recomandă respectarea anumitor reguli de bază precum
şi
consumul anumitor
categorii de alimente:*
1) Se
recomandă alimentele
neprocesate sau cât mai puţin prelucrate
termic, chimic, nemodificate genetic (fără OMG / GMO), alimentele
neierbicidate, fără pesticide,
cu produse fără hormoni de creştere ş.a., de
la animale crescute
fără antibiotice în plus ş.a., adică alimentele
nemodificate (sau cât mai puţin modificate industrial)
faţă de stare lor naturală
(firească).
ALIMENTELE NEPRELUCTATE sau puţin prelucrate, fără aditivi (adaosuri) care pot fi chiar toxici, acestea sunt mai bune pentru organism, sunt mai sănătoase, mai uşor asimilabile deşi, în anumite cazuri sunt necesare fierberea (de pildă în cazul orezului, fructelor din compoturi şi gemuri etc.), opărirea, murarea (nu este tocmai indicată) etc., totuşi sunt relativ sănătoase pentru o mai bună digerare şi asimilare a alimentelor. Oricum, fructele se consumă cel mai bine crude – dacă nu sunt contraindicaţii, se consumă pe stomacul gol sau între mese, separat de alte alimente. În salata (amestecul) de fructe crude nu se pune nici un fel de pepene
EVITAŢI aditivii artificiali (sintetici) precum îndulcitorii sintetici (ciclamatul de sodiu, aspartamul, acesulfamul K) din aproape toate sucurile din comerţ, eliminaţi produsele cu coloranţi artificiali (albastru patent V ş.a.), aromele artificiale (sintetice), potenţatorii de aromă, evitaţi conservanţii sintetici (precum benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu (din mezeluri şi alte produse şi conserve cu carne)), evitaţi produsele cu zahăr alb şi care conţin margarină (adică uleiuri vegetale hidrogenate, uleiuri vegetale interesterificate, grăsimi vegatale interesterificate şi hidrogenate dar şi pe cele parţial hidrogenate)... Margarina, indiferent de felul ei, indiferent de marcă, indiferent de adaosurile pe care le are (aromă de unt, verdeaţă ş.a.) se obţine prin încălzirea uleiurilor vegetale la cca 500 de grade K (cca 227 grade Celsius), folosindu-se metalul greu nichel ca şi catalizator şi se adaugă puţină sodă pentru conservare, deci această margarină făcută din uleiuri încălzite la cca 227 grade Celsius este un produs distrus, prea procesat, conform specialiştilor şi mass-media (vezi Internet);
ALIMENTELE NEPRELUCTATE sau puţin prelucrate, fără aditivi (adaosuri) care pot fi chiar toxici, acestea sunt mai bune pentru organism, sunt mai sănătoase, mai uşor asimilabile deşi, în anumite cazuri sunt necesare fierberea (de pildă în cazul orezului, fructelor din compoturi şi gemuri etc.), opărirea, murarea (nu este tocmai indicată) etc., totuşi sunt relativ sănătoase pentru o mai bună digerare şi asimilare a alimentelor. Oricum, fructele se consumă cel mai bine crude – dacă nu sunt contraindicaţii, se consumă pe stomacul gol sau între mese, separat de alte alimente. În salata (amestecul) de fructe crude nu se pune nici un fel de pepene
EVITAŢI aditivii artificiali (sintetici) precum îndulcitorii sintetici (ciclamatul de sodiu, aspartamul, acesulfamul K) din aproape toate sucurile din comerţ, eliminaţi produsele cu coloranţi artificiali (albastru patent V ş.a.), aromele artificiale (sintetice), potenţatorii de aromă, evitaţi conservanţii sintetici (precum benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu (din mezeluri şi alte produse şi conserve cu carne)), evitaţi produsele cu zahăr alb şi care conţin margarină (adică uleiuri vegetale hidrogenate, uleiuri vegetale interesterificate, grăsimi vegatale interesterificate şi hidrogenate dar şi pe cele parţial hidrogenate)... Margarina, indiferent de felul ei, indiferent de marcă, indiferent de adaosurile pe care le are (aromă de unt, verdeaţă ş.a.) se obţine prin încălzirea uleiurilor vegetale la cca 500 de grade K (cca 227 grade Celsius), folosindu-se metalul greu nichel ca şi catalizator şi se adaugă puţină sodă pentru conservare, deci această margarină făcută din uleiuri încălzite la cca 227 grade Celsius este un produs distrus, prea procesat, conform specialiştilor şi mass-media (vezi Internet);
2) Sunt
sănătoase alimentele
de bază, indicate sunt cele simple:
cereale integrale naturale,
mălai,
leguminoase, legume,
fructe (de preferinţă proaspete, uscate şi neaditivate, sub formă
de gemuri făcute în casă fără aditivi, de preferinţă cu zahăr
brut brun natural), diverse
tipuri de nuci crude, diverse tipuri de seminţe, verdeţuri,
ouă (cu moderaţie şi mai puţine pentru fete şi femei), mai puţin
lapte şi (în schimb)
se pot consuma derivate (naurale) ale laptelui obţinute
prin fermentare care ajută
la digestie (precum
iaurtul
naural simplu, fără aditivi, laptele
bătut, kefirul,
eventual puţin unt, brânză
naturală de vaci). De
asemenea se poate consuma
carne - dar
în cantităţi reduse, mai mult carne albă, pui,
peşte, carne
simplă,
eventual puţin muşchi
proaspăt neaditivat preparat mai apoi şi doar
foarte puţine
mezeluri căci
mezelurile din
comerţ procesate industrial, de regulă, au
mulţi aditivi dintre care numeroşi pot fi nesănătoşi (citiţi
şi verificaţi eticheta). Deci
fără conservanţi artificiali precum nitritul de sodiu spre
exemplu, ş.a., eventual puţine mezeluri produse acasă (cele din
comerţ pot
avea diverşi
aditivi - mulţi nesănătoşi şi unii chiar artificiali)...
Plus, dacă nu
există sensibilitate şi
alergii, ca
suplimente,
mierea,
polenul,
drojdia de
bere ... Apa
de izvor (direct de la izvor), apă plată naturală (cu STAS,
standard, analiză chimică, produs microbioloc pur, cu precizarea
sursei apei / izvorului ş.a.), apă minerală (preferabil în
recipiente de sticlă, nu în plastc tip PET)
în cantităţi moderate, după nevoile individuale personale -
pentru un adult sănătos cu o masă corporală de 60-80 Kg nu mai
mult de 1-1,5
litri
de apă minerală zilnic - datorită concentraţiei de minerale din
apă). Ceaiuri
din plante naturale, dar
mai bine la vrac decât pliculeţe care, uneori sau chiar deseori,
pot conţine unii
aditivi
consideraţi
nesănătoşi, precum
aromă sintetică de fructe / plante, aromă identic naturală =
artificială (deci nesănătoasă), pot conţine coloranţi sintetici
= artificiali (nenaturali, nesănătoşi) etc.). Nu
uitaţi să consumaţi apă, căci
ajută la digetie şi la dezintoxicare!
3) Se
recomandă o alimentaţie compusă din mai multe alimente de bază,
simple şi naturale
(şi neaditivate cu aditivi nesănătoşi), plus enzimele naturale
din legume proaspete, fructe, verdeţuri proaspete ş.a., alimentaţie
cu varietăţi de produse, cu combinaţii potrivite, compatibile.
4) Evitarea
consumului mare sau exagerat de mare de produse de origine animală
precum
carnea,
ouăle,
grăsimile,
evitarea
margarinei şi
a produselor cu margarină
etc.. Înlocuirea
laptelui cu iaurtul natural simplu, cu laptele bătut natural şi cu
chefirul din lapte natural. Laptele
da capră este, în principiu mai bun, mai compatibil cu digestia
omului, decât cel de vacă. Aceste
lactate
natural fermentale, cu culturi lactice obişnuite
ajută la
digestie şi nu generează mucus, cum ar
putea
face laptele consumat
de cei care nu mai sunt copii şi nici sugari. Evitarea
preparării
la cuptorul cu microunde, evitarea celor procesate industrial, adică
cu (numeroşi) aditivi „toxici” precum conservanţi din cei
nesănătoşi, potenţatori de aromă, arome atrificiale, coloranţi
etc... În
schimb, odată
cu o reduceree neexagerată a alimentelor de origine animală,
se compensează cu alimente
vegetale:
5) Consumul
de mai multe alimente vegetale naturale
(dacă este
posibil recent
recoltate şi proaspete): fructe proaspete, legume proaspete (şi
necongelate),
verdeţuri
proaspete, plus sucuri de legume şi de fructe proaspăt stoarse,
eventual cu apă de verdeţuri (conform indicaţiilor). Plus,
cu moderaţie,
mai bine
crude, seminţe
şi (miez de) sâmburi comestibili, diverse tipuri de nuci, iar ca
suplimente: polen, germeni de grâu, spirulină,
miere de albine naturală, propolis, ulei de peşte şi seminţe de
in şi de susan crude (ambele bine mestecate în gură sau proaspăt
măcinate şi bine mestecate în gură şi mâncate imediat - după
bună mestecare pentru însalivarea necesară digestiei) ş.a.. În
special la suplimente trebuie atenţie la dozaj, grijă la toleranţă
şi la eventualele alergii, deci
se recomandă
consultarea medicului ca şi în cazul dietelor şi detoxifierii;
6)
Toţi
aceşti 5 paşi de bază
însoţiţi
de pasul
6: mişcare
fizică, sport, chiar
îngrijire a
grădinii (adică
mişcare fizică şi relaxare),
îngrijire a
animalelor ş.a., plus stimulare intelectuală (deci activitate
intelectuală) prin lectură, şah etc., plus „stimulare”
spirituală normală şi (o) rugăciune „Tatăl
nostru”,
înainte şi după masă, cu stare de relaxare cu linişte şi calm
şi la masa servită în o atmosferă plăcută, frumoasă, plus
dezintoxicare (detoxifiere): cure periodice -
conform indicaţiilor şi sub monitorizarea medicului, cu
dietă, post şi apă, ceaiuri
naturale etc...*
*SE
RECOMANDĂ
EVITAREA:
1)
Alimentelor
intens prelucrate
(procesate) industrial, cu
mulţi aditivi
(chiar şi atrificiali deci sintetici) dintre care unii pot fi
nesănătoşi, deoarece
alimentele mai apropiate de starea lor naturală,
organică
sunt mai sănătoase;
2) Evitarea margarinei (uleiurilor vegetale hidrogenate şi uleiurilor vegetale interesterificate), a uleiurilor vegetale parţial hidrogenate, indiferent de adaosurile deosebite pe care le are: smântână, verdeaţă, omega 3, etc.;
3) Evitarea uleiurilor rafinate, dar cu consumarea uleiurile presate la rece, fără procesare industrială intensă: fără aditivi, fără chimicale, fără tratare termică...
4) Evitarea consumului de zahăr alb (tos sau pudră) care este zahăr rafinat. Acesta poate fi înlocuit cu miere de albine (naturală, nu diverse amestecuri de glucoză cu miere etc.), zahăr brut brun necontrafăcut, eventual cu consumul de stafide, fructe uscate şi fructe proaspete, compoturi, gemuri, dulceţuri - în special cu cele făcute în casă (caz în care prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr, în prezenţa acidului citric din fructe, zahărul suferă modificări (benefice) care transformă zahărul alb / rafinat în zahăr mai puţin dăunător).
2) Evitarea margarinei (uleiurilor vegetale hidrogenate şi uleiurilor vegetale interesterificate), a uleiurilor vegetale parţial hidrogenate, indiferent de adaosurile deosebite pe care le are: smântână, verdeaţă, omega 3, etc.;
3) Evitarea uleiurilor rafinate, dar cu consumarea uleiurile presate la rece, fără procesare industrială intensă: fără aditivi, fără chimicale, fără tratare termică...
4) Evitarea consumului de zahăr alb (tos sau pudră) care este zahăr rafinat. Acesta poate fi înlocuit cu miere de albine (naturală, nu diverse amestecuri de glucoză cu miere etc.), zahăr brut brun necontrafăcut, eventual cu consumul de stafide, fructe uscate şi fructe proaspete, compoturi, gemuri, dulceţuri - în special cu cele făcute în casă (caz în care prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr, în prezenţa acidului citric din fructe, zahărul suferă modificări (benefice) care transformă zahărul alb / rafinat în zahăr mai puţin dăunător).
*RECOMANDĂRI
UTILE:
–
Încercaţi să consumaţi
alimentele în stare cât mai apropiată de starea lor naturală, de
la ţară,
româneşti,
fără
procesare (prelucrare) exagerată,
astfel alimentele îşi păstrează mai bine proprietăţile lor
naturale ,,native”, îşi pot transmite prin asimilare, prin osmoză
proprietăţile şi capacităţile vitale / bio. Aditivii artificiali
au mai mult efecte negative decât pozitive asupra organismului.
–
În
cazul preparării salatei
(amestecului) de fructe crude, nu se recomandă amestecarea fructelor
cu pepene galben sau roşu (cu coaja verde). –
Grijă
la posibilitatea existenţei interacţiunilor nebenefice dintre
diverse
alimente, alimente
şi medicamente / tratamente.
–
În
România găsim de obicei ulei de floarea-soarelui rafinat, ulei
de măsline
din turte rafinat
şi tratat
termic şi chimic şi deci
inferior
comparativ cu cel extravirgin presat la rece.
Ceea
ce înseamnă că
uleiurile
rafinate
suferă o
prelucrare,
adică o tatare chimică şi termică, prin care se distrug enzimele
şi se denaturează uleiul brut;
–
Încercaţi
să
consumaţi produse nemodificate genetic şi de la ţară, fără
nitriţi, nitraţi, pesticide, fără
insecticide...
– Nu
luaţi în
seammă
toate
informaţiile din diverse
cărţi despre alimentaţie, nu
sunt
adevăruri absolute, căci
se mai pot strecura erori şi
anumite orientări nebenefice etc.! Privitor
la prevenirea
(profilaxia) şi combatera cancerului vezi
revista „Atitudini” (anul IV, nr. 22, aprilie 2012 şi
pe Internet:
http://atitudini.com,
cu
articolul
despre cancer cu
folosirea
vitaminei
B17 (amigdalină = laetril) care
se găseşte în unele tipuri de seminţe de fructe.*
Despre autor:
Răzvan
Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii
Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Lucian
Blaga“ din Sibiu (licenţiat
al al Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”). Autorul este şi asistent / tehnician medicină veterinară. Articolele sale pot fi găsite online pe
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro şi www.terra-cultural.blogspot.com,
iar cărţile sale despre
alimentaţia sănătoasă, globalizare, umor, enigme și
investigaţii, recorduri și curiozităţi, relaţii internaţionale,
credinţa ortodoxă ş.a.
pot fi comandate
direct de la autor, la adresa de
E-mail:
AiCarteAiParte.ioan@gmail.com
*SURSE:
1)
Răzvan-Ioan
Tulpan (analist,
asistent / tehnician medicină
veterinară),
cartea „Alimentaţie
sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”,
Sibiu, 2012, pp. 51-55 (©
Răzvan-Ioan Tulpan).
2)
Răzvan-Ioan
Tulpan (analist,
asistent / tehnician medicină
veterinară),
„Viaţă
şi sănătate ... pentru o viaţă sănătoasă”,
Sibiu, 2010, pp. 22-23 (© Răzvan-Ioan Tulpan).
3)
Paul Roberts, „Sfârşitul
hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”,
Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009.
4)
Revista ortodoxă
„Atitudini”,
anul IV, nr. 22, aprilie 2012 -
pe Internet:
http://atitudini.com.
5)
Revista „Familia
ortodoxă”,
nr. 8 (31), august 2012, pp. 21-22 şi pp. 19-20 şi
pe Internet:
http://www.familiaortodoxa.ro.
6)
Revista britanică
„The
Ecologist”, vol. 33, nr. 9,
noiembrie 2003 -
Internet:
http://www.exacteditions.com/exact/browsePages.do?issue=5301&size=&pageLabel=26.
7)
Organizaţia
ecologistă GREENPEACE:
www.greenpeace.org/romania/ro.
© COPYRIGHT Răzvan-Ioan TULPAN
*******************************************************************************
*******************************************************************************
*******************************************************************************
*******************************************************************************
TULPAN,
RĂZVAN–IOAN (autor)
CARTEA cu titlul „Alimentaţie
sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual.
Ecologie şi ereditate. Analiză comparată în spaţiu şi timp.
«Hrana noastră cea de toate zilele»” /
Ecologie şi ereditate. Analiză comparată în spaţiu şi timp.
«Hrana noastră cea de toate zilele»” /
Răzvan-Ioan
Tulpan, Sibiu, 2012.
©
copyright Toate
drepturile rezervate
Toate
drepturile aparţin autorului © Răzvan-Ioan Tulpan
240
p.
C
U P R I N S cartea „Alimentaţie sănătoasă. [...]”
Cuprins
.....................................................................................
08
Scurtă
prezentare a autorului
.................................................... 11
Cuvantul
autorului şi introducere
............................................. 12
Apa
= Viaţă. Apa: element vital indispensabil vieţii ................
14
Detoxifierea
(dezintoxicarea) ...................................................
Nutriţie
şi ecologie. Apa
...........................................................
Ceaiurile
din plante
...................................................................
22
Prepararea
ceaiurilor
.................................................................
Tratarea
cu ceaiuri din plante
...................................................
Asigurarea
şi certificarea calităţii
.............................................
Puterea
(capacitatea) antioxidantă a legumelor şi fructelor ..... 33
Factori
alergenici alimentari comuni ........................................
Poluarea
mediului şi poluarea-intoxicarea
cosmetică,
medicamentoasă şi alimentară ................................ 36
Riscuri:
Cuptoarele cu microunde ............................................
46
Riscuri:
Tigăile (vasele) din teflon
........................................... 49
Mic
ghid alimentar cu 6 reguli de bază
....................................
[...]
Cancerul
şi alimentaţia cu risc cancerigen ...............................
Problemele
consumului (neraţional) de sare de bucătărie ........ 63
Riscul
potenţial al sării iodate
.................................................. 63
Fumatul
dăunează grav sănătăţii
..............................................
Riscuri:
Zahărul şi indulcitorii sintetici
....................................
Sistemul
alimentar actual şi deficienţele sale ...........................
Despre
alimentaţia modernă şi riscurile ei
...............................
Ingrăşămintele
sintetice din agricultură ....................................
Sterilizarea
unor alimente chiar şi prin iradiere .......................
Cuptoarele
cu microunde şi riscurile pentru sănătate ...............
[...]
Proiecte
de susţinere a agriculturii şi nutriţiei
..........................
Regimul
alimentar din spitale – cu problematica specifică ...... 85
OMG.
Piramida alimentară şi instabilitatea ei .........................
86
Produse
ieftine şi inferioare
......................................................
Alimentaţia
şi tendinţele ei
.......................................................
Supermarketurile
şi nerespectarea normelor ............................
Nitritul
de sodiu: un conservant cu riscuri …........................... 96
Produsele
alimentare procesate (prelucrate) industrial ............. 97
Făina
albă şi zahărul rafinat alb. Riscuri ?
.............................
Cofeina
/ Cafeina
....................................................................
Protecţia
consumatorilor. OPC/CPC. Laboratoarele LAREX ...
Intoxicarea
cu cosmetice. Riscuri ! ........................................
Alcoolul,
fumatul şi excesele sexuale dăunează grav sănătăţii ...
*
Fructe – Legume – Cereale – Verdeţuri – Plante aromatice:
116
*
Alimente sănătoase şi benefice
............................................
Cerealele.
Făina. Produsele de panificaţie şi de patiserie .......
Efectul
anticancerigen: Vitamina B17/Amigdalina/Laetril
….
[...]
Infectarea
şi infestarea cu apă contaminată. Igiena mainilor ...
Intre
sănătate şi risc de imbolnăvire
.......................................
Aditivii
şi procesarea industrială
............................................
Depozitarea,
transportarea şi
prepararea
alimentelor Riscuri! ..............................................
Ambalajele
de tip PET (din plastic) vs. Recipientele din sticlă ...
Igienă
şi riscuri ? Şerveţelele umede pentru bebeluşi ...........
Lapte
praf sau lapte natural proaspăt ? …...............................
Hrana
noastră cea de toate zilele este
denaturată ..................
Date
şi informaţii utile. Instituţii & Autorităţi, surse &
Internet ...
Alimentaţia
specifică cosmonauţilor şi astronauţilor şi
activitatea
specifică – NASA.gov, ISS, ESA.int, JAXA.jp .....
Despre
Post
.............................................................................
Alergiile
alimentare şi alergenii
.............................................
Simptome
asociate cu alergiile alimentare .............................
Digestia
...................................................................................
192
Despre
nereguli grave intalnite şi la marile companii CMN .. 195
Alcoolul,
Tutunul şi Drogurile: Inamicii
vieţii .....................
Microbii
şi riscul de imbolnăvire
...........................................
Riscuri
de imbolnăvire
...........................................................
Prevenirea
osteoporozei
..........................................................
Dietele
dezechilibrate şi evitarea lor
......................................
Celulita:
pericolul real pentru sănătate ...................................
Sportul
- mişcarea fizică şi sănătatea: cresc longevitatea ...... 216
Indulcitorii
sintetici şi toxicitatea lor …..................................
Acizii
graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi .........................
Sarea
in bucate ?
.....................................................................
221
Poeme
.....................................................................................
225
Bibliografie
.............................................................................
Surse
Internet şi surse diverse
................................................ 232
Contact
autor
..........................................................................
Meditaţii,
tehnoredactare, indrumare licenţă, editări diverse ...
Cărţile
autorului
......................................................................
237
_________________
*
Fructe – Legume – Cereale – Verdeţuri – Plante aromatice:
Alimente
sănătoase şi benefice de la pag. 116-167:
1.
mere, 2. pere, 3. prune, 4. măceşe, 5. banane, 6. curmale,
7.
struguri, 8. lămai, 9. portocale, 10. arahide, 11. nuci,
12.
castraveţi, 13. sfeclă roşie, 14. varză, 15. morcovi,
16.
ridichi roze, 17. ridichi negre, 18. urzici, 19. măsline, 20.
fasole,
21.
ceapă, 22. usturoi, 23. hrean, 24. busuioc,
25. pătrunjel, 26. cacao,
27.
cafea, 28. ceai verde, 29. grau, 30. secară, 31. ovăz, 32. porumb,
33.
miere de albine naturală, 34. polen, 35. propolis, 36. argilă.
Numerele
(de
la) 1-36
indică
ordinea de prezentare a alimentelor
şi
suplimentelor cuprinse între
pag. 116-167. [n.a.]
©
Răzvan-Ioan
Tulpan copyright
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu