joi, 8 august 2013

ALIMENTATIE SĂNĂTOASĂ pentru o VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ: Mic GHID DE ALIMENTAŢIE SĂNĂTOASĂ

 ALIMENTATIE SĂNĂTOASĂ pentru o VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ 
 M I C G H I D D A L I M E N T A Ţ I E S Ă N Ă T O A S Ă 
(în 6 paşi / 6 puncte) cu 6 reguli de bază, fundamentale şi vitale:*
( © COPYRIGHT  Răzvan-Ioan TULPAN )
* ATENŢIE: La începerea unei diete, regim (alimentaţie cu anumite restricţii precum renunţarea la sarea în exces), a curelor de dezintoxicare (detoxifiere) este obligatoriu necesară consultarea şi urmarea indicaţiilor şi recomandărilor medicului specialist, a nutriţionistului competent şi autorizat, cu pregătire profesională în domeniul nutriţiei, al medicinii, specialist care să fie obligatoriu de bună credinţă şi bine intenţionat!
Se recomandă respectarea anumitor reguli de bază precum
şi consumul anumitor categorii de alimente:*
1) Se recomandă alimentele neprocesate sau cât mai puţin prelucrate termic, chimic, nemodificate genetic (fără OMG / GMO), alimentele neierbicidate, fără pesticide, cu produse fără hormoni de creştere ş.a., de la animale crescute fără antibiotice în plus ş.a., adică alimentele nemodificate (sau cât mai puţin modificate industrial) faţă de stare lor naturală (firească).
ALIMENTELE NEPRELUCTATE sau puţin prelucrate, fără aditivi (adaosuri) care pot fi chiar toxici, acestea sunt mai bune pentru organism, sunt mai sănătoase, mai uşor asimilabile deşi, în anumite cazuri sunt necesare fierberea (de pildă în cazul orezului, fructelor din compoturi şi gemuri etc.), opărirea, murarea (nu este tocmai indicată) etc., totuşi sunt relativ sănătoase pentru o mai bună digerare şi asimilare a alimentelor. Oricum, fructele se consumă cel mai bine crude – dacă nu sunt contraindicaţii, se consumă pe stomacul gol sau între mese, separat de alte alimente. În salata (amestecul) de fructe crude nu se pune nici un fel de pepene
  EVITAŢI aditivii artificiali (sintetici) precum îndulcitorii sintetici (ciclamatul de sodiu, aspartamul, acesulfamul K) din aproape toate sucurile din comerţ, eliminaţi produsele cu coloranţi artificiali (albastru patent V ş.a.), aromele artificiale (sintetice), potenţatorii de aromă, evitaţi conservanţii sintetici (precum benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu (din mezeluri şi alte produse şi conserve cu carne)), evitaţi produsele cu zahăr alb şi care conţin margarină (adică uleiuri vegetale hidrogenate, uleiuri vegetale interesterificate, grăsimi vegatale interesterificate şi hidrogenate dar şi pe cele parţial hidrogenate)... Margarina, indiferent de felul ei, indiferent de marcă, indiferent de adaosurile pe care le are (aromă de unt, verdeaţă ş.a.) se obţine prin încălzirea uleiurilor vegetale la cca 500 de grade K (cca 227 grade Celsius), folosindu-se metalul greu nichel ca şi catalizator şi se adaugă puţină sodă pentru conservare, deci această margarină făcută din uleiuri încălzite la cca 227 grade Celsius este un produs distrus, prea procesat, conform specialiştilor şi mass-media (vezi Internet);
2) Sunt sănătoase alimentele de bază, indicate sunt cele simple: cereale integrale naturale, mălai, leguminoase, legume, fructe (de preferinţă proaspete, uscate şi neaditivate, sub formă de gemuri făcute în casă fără aditivi, de preferinţă cu zahăr brut brun natural), diverse tipuri de nuci crude, diverse tipuri de seminţe, verdeţuri, ouă (cu moderaţie şi mai puţine pentru fete şi femei), mai puţin lapte şi (în schimb) se pot consuma derivate (naurale) ale laptelui obţinute prin fermentare care ajută la digestie (precum iaurtul naural simplu, fără aditivi, laptele bătut, kefirul, eventual puţin unt, brânză naturală de vaci). De asemenea se poate consuma carne - dar în cantităţi reduse, mai mult carne albă, pui, peşte, carne simplă, eventual puţin muşchi proaspăt neaditivat preparat mai apoi şi doar foarte puţine mezeluri căci mezelurile din comerţ procesate industrial, de regulă, au mulţi aditivi dintre care numeroşi pot fi nesănătoşi (citiţi şi verificaţi eticheta). Deci fără conservanţi artificiali precum nitritul de sodiu spre exemplu, ş.a., eventual puţine mezeluri produse acasă (cele din comerţ pot avea diverşi aditivi - mulţi nesănătoşi şi unii chiar artificiali)... Plus, dacă nu există sensibilitate şi alergii, ca suplimente, mierea, polenul, drojdia de bere ... Apa de izvor (direct de la izvor), apă plată naturală (cu STAS, standard, analiză chimică, produs microbioloc pur, cu precizarea sursei apei / izvorului ş.a.), apă minerală (preferabil în recipiente de sticlă, nu în plastc tip PET) în cantităţi moderate, după nevoile individuale personale - pentru un adult sănătos cu o masă corporală de 60-80 Kg nu mai mult de 1-1,5 litri de apă minerală zilnic - datorită concentraţiei de minerale din apă). Ceaiuri din plante naturale, dar mai bine la vrac decât pliculeţe care, uneori sau chiar deseori, pot conţine unii aditivi consideraţi nesănătoşi, precum aromă sintetică de fructe / plante, aromă identic naturală = artificială (deci nesănătoasă), pot conţine coloranţi sintetici = artificiali (nenaturali, nesănătoşi) etc.). Nu uitaţi să consumaţi apă, căci ajută la digetie şi la dezintoxicare!
3) Se recomandă o alimentaţie compusă din mai multe alimente de bază, simple şi naturale (şi neaditivate cu aditivi nesănătoşi), plus enzimele naturale din legume proaspete, fructe, verdeţuri proaspete ş.a., alimentaţie cu varietăţi de produse, cu combinaţii potrivite, compatibile.
4) Evitarea consumului mare sau exagerat de mare de produse de origine animală precum carnea, ouăle, grăsimile, evitarea margarinei şi a produselor cu margarină etc.. Înlocuirea laptelui cu iaurtul natural simplu, cu laptele bătut natural şi cu chefirul din lapte natural. Laptele da capră este, în principiu mai bun, mai compatibil cu digestia omului, decât cel de vacă. Aceste lactate natural fermentale, cu culturi lactice obişnuite ajută la digestie şi nu generează mucus, cum ar putea face laptele consumat de cei care nu mai sunt copii şi nici sugari. Evitarea preparării la cuptorul cu microunde, evitarea celor procesate industrial, adică cu (numeroşi) aditivi „toxici” precum conservanţi din cei nesănătoşi, potenţatori de aromă, arome atrificiale, coloranţi etc... În schimb, odată cu o reduceree neexagerată a alimentelor de origine animală, se compensează cu alimente vegetale:
5) Consumul de mai multe alimente vegetale naturale (dacă este posibil recent recoltate şi proaspete): fructe proaspete, legume proaspete (şi necongelate), verdeţuri proaspete, plus sucuri de legume şi de fructe proaspăt stoarse, eventual cu apă de verdeţuri (conform indicaţiilor). Plus, cu moderaţie, mai bine crude, seminţe şi (miez de) sâmburi comestibili, diverse tipuri de nuci, iar ca suplimente: polen, germeni de grâu, spirulină, miere de albine naturală, propolis, ulei de peşte şi seminţe de in şi de susan crude (ambele bine mestecate în gură sau proaspăt măcinate şi bine mestecate în gură şi mâncate imediat - după bună mestecare pentru însalivarea necesară digestiei) ş.a.. În special la suplimente trebuie atenţie la dozaj, grijă la toleranţă şi la eventualele alergii, deci se recomandă consultarea medicului ca şi în cazul dietelor şi detoxifierii;
6) Toţi aceşti 5 paşi de bază însoţiţi de pasul 6: mişcare fizică, sport, chiar îngrijire a grădinii (adică mişcare fizică şi relaxare), îngrijire a animalelor ş.a., plus stimulare intelectuală (deci activitate intelectuală) prin lectură, şah etc., plus „stimulare” spirituală normală şi (o) rugăciune „Tatăl nostru”, înainte şi după masă, cu stare de relaxare cu linişte şi calm şi la masa servită în o atmosferă plăcută, frumoasă, plus dezintoxicare (detoxifiere): cure periodice - conform indicaţiilor şi sub monitorizarea medicului, cu dietă, post şi apă, ceaiuri naturale etc...*
*SE RECOMANDĂ EVITAREA:
1) Alimentelor intens prelucrate (procesate) industrial, cu mulţi aditivi (chiar şi atrificiali deci sintetici) dintre care unii pot fi nesănătoşi, deoarece alimentele mai apropiate de starea lor naturală, organică sunt mai sănătoase;
2) Evitarea margarinei (uleiurilor vegetale hidrogenate şi uleiurilor vegetale interesterificate), a uleiurilor vegetale parţial hidrogenate, indiferent de adaosurile deosebite pe care le are: smântână, verdeaţă, omega 3, etc.;
3) Evitarea uleiurilor rafinate, dar cu consumarea uleiurile presate la rece, fără procesare industrială intensă: fără aditivi, fără chimicale, fără tratare termică...
4) Evitarea consumului de zahăr alb (tos sau pudră) care este zahăr rafinat. Acesta poate fi înlocuit cu miere de albine (naturală, nu diverse amestecuri de glucoză cu miere etc.), zahăr brut brun necontrafăcut, eventual cu consumul de stafide, fructe uscate şi fructe proaspete, compoturi, gemuri, dulceţuri - în special cu cele făcute în casă (caz în care prin fierberea fructelor cu adaos de zahăr, în prezenţa acidului citric din fructe, zahărul suferă modificări (benefice) care transformă zahărul alb / rafinat în zahăr mai puţin dăunător).

*RECOMANDĂRI UTILE:
– Încercaţi să consumaţi alimentele în stare cât mai apropiată de starea lor naturală, de la ţară, româneşti, fără procesare (prelucrare) exagerată, astfel alimentele îşi păstrează mai bine proprietăţile lor naturale ,,native”, îşi pot transmite prin asimilare, prin osmoză proprietăţile şi capacităţile vitale / bio. Aditivii artificiali au mai mult efecte negative decât pozitive asupra organismului.
În cazul preparării salatei (amestecului) de fructe crude, nu se recomandă amestecarea fructelor cu pepene galben sau roşu (cu coaja verde). Grijă la posibilitatea existenţei interacţiunilor nebenefice dintre diverse alimente, alimente şi medicamente / tratamente.
În România găsim de obicei ulei de floarea-soarelui rafinat, ulei de măsline din turte rafinat şi tratat termic şi chimic şi deci inferior comparativ cu cel extravirgin presat la rece. Ceea ce înseamnă uleiurile rafinate suferă o prelucrare, adică o tatare chimică şi termică, prin care se distrug enzimele şi se denaturează uleiul brut;
Încercaţi să consumaţi produse nemodificate genetic şi de la ţară, fără nitriţi, nitraţi, pesticide, fără insecticide...
Nu luaţi în seammă toate informaţiile din diverse cărţi despre alimentaţie, nu sunt adevăruri absolute, căci se mai pot strecura erori şi anumite orientări nebenefice etc.! Privitor la prevenirea (profilaxia) şi combatera cancerului vezi revista „Atitudini” (anul IV, nr. 22, aprilie 2012 şi pe Internet: http://atitudini.com, cu articolul despre cancer cu folosirea vitaminei B17 (amigdalină = laetril) care se găseşte în unele tipuri de seminţe de fructe.*

Despre autor:
Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu (licenţiat al al Facultăţii de Drept „Simion Bărnuţiu”). Autorul este şi asistent / tehnician  medicină veterinară. Articolele sale pot fi găsite online pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro şi www.terra-cultural.blogspot.com, iar cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, umor, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, relaţii internaţionale, credinţa ortodoxă ş.a. pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

*SURSE:

1) Răzvan-Ioan Tulpan (analist, asistent / tehnician medicină veterinară), cartea Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...], Sibiu, 2012, pp. 51-55 (© Răzvan-Ioan Tulpan).
2) Răzvan-Ioan Tulpan (analist, asistent / tehnician medicină veterinară), Viaţă şi sănătate ... pentru o viaţă sănătoasă”, Sibiu, 2010, pp. 22-23 (© Răzvan-Ioan Tulpan).
3) Paul Roberts, Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009.
4) Revista ortodoxă Atitudini”, anul IV, nr. 22, aprilie 2012 - pe Internet: http://atitudini.com.
5) Revista Familia ortodoxă”, nr. 8 (31), august 2012, pp. 21-22 şi pp. 19-20 şi pe Internet: http://www.familiaortodoxa.ro.
6) Revista britanică The Ecologist”, vol. 33, nr. 9, noiembrie 2003 - Internet: http://www.exacteditions.com/exact/browsePages.do?issue=5301&size=&pageLabel=26.
7) Organizaţia ecologistă GREENPEACE: www.greenpeace.org/romania/ro.
© COPYRIGHT  Răzvan-Ioan TULPAN

*******************************************************************************
*******************************************************************************


TULPAN, RĂZVAN–IOAN (autor)
CARTEA cu titlul Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual. 
Ecologie şi ereditate. Analiză comparată în spaţiu şi timp. 
«Hrana noastră cea de toate zilele»” /
Răzvan-Ioan Tulpan, Sibiu, 2012.
© copyright Toate drepturile rezervate
Toate drepturile aparţin autorului © Răzvan-Ioan Tulpan
240 p.

C U P R I N S cartea Alimentaţie sănătoasă. [...]
Cuprins ..................................................................................... 08
Scurtă prezentare a autorului .................................................... 11
Cuvantul autorului şi introducere ............................................. 12
Apa = Viaţă. Apa: element vital indispensabil vieţii ................ 14
Detoxifierea (dezintoxicarea) ...................................................
Nutriţie şi ecologie. Apa ...........................................................
Ceaiurile din plante ................................................................... 22
Prepararea ceaiurilor .................................................................
Tratarea cu ceaiuri din plante ...................................................
Asigurarea şi certificarea calităţii .............................................
Puterea (capacitatea) antioxidantă a legumelor şi fructelor ..... 33
Factori alergenici alimentari comuni ........................................
Poluarea mediului şi poluarea-intoxicarea
cosmetică, medicamentoasă şi alimentară ................................ 36
Riscuri: Cuptoarele cu microunde ............................................ 46
Riscuri: Tigăile (vasele) din teflon ........................................... 49
Mic ghid alimentar cu 6 reguli de bază ....................................
[...]
Cancerul şi alimentaţia cu risc cancerigen ...............................
Problemele consumului (neraţional) de sare de bucătărie ........ 63
Riscul potenţial al sării iodate .................................................. 63
Fumatul dăunează grav sănătăţii ..............................................
Riscuri: Zahărul şi indulcitorii sintetici ....................................
Sistemul alimentar actual şi deficienţele sale ...........................
Despre alimentaţia modernă şi riscurile ei ...............................
Ingrăşămintele sintetice din agricultură ....................................
Sterilizarea unor alimente chiar şi prin iradiere .......................
Cuptoarele cu microunde şi riscurile pentru sănătate ...............
[...]
Proiecte de susţinere a agriculturii şi nutriţiei ..........................
Regimul alimentar din spitale – cu problematica specifică ...... 85
OMG. Piramida alimentară şi instabilitatea ei ......................... 86
Produse ieftine şi inferioare ......................................................
Alimentaţia şi tendinţele ei .......................................................
Supermarketurile şi nerespectarea normelor ............................
Nitritul de sodiu: un conservant cu riscuri …........................... 96
Produsele alimentare procesate (prelucrate) industrial ............. 97
Făina albă şi zahărul rafinat alb. Riscuri ? .............................
Cofeina / Cafeina ....................................................................
Protecţia consumatorilor. OPC/CPC. Laboratoarele LAREX ...
Intoxicarea cu cosmetice. Riscuri ! ........................................
Alcoolul, fumatul şi excesele sexuale dăunează grav sănătăţii ...
* Fructe – Legume – Cereale – Verdeţuri – Plante aromatice: 116
* Alimente sănătoase şi benefice ............................................
Cerealele. Făina. Produsele de panificaţie şi de patiserie .......
Efectul anticancerigen: Vitamina B17/Amigdalina/Laetril ….
[...]
Infectarea şi infestarea cu apă contaminată. Igiena mainilor ...
Intre sănătate şi risc de imbolnăvire .......................................
Aditivii şi procesarea industrială ............................................
Depozitarea, transportarea şi
prepararea alimentelor Riscuri! ..............................................
Ambalajele de tip PET (din plastic) vs. Recipientele din sticlă ...
Igienă şi riscuri ? Şerveţelele umede pentru bebeluşi ...........
Lapte praf sau lapte natural proaspăt ? …...............................
Hrana noastră cea de toate zilele este denaturată ..................
Date şi informaţii utile. Instituţii & Autorităţi, surse & Internet ...
Alimentaţia specifică cosmonauţilor şi astronauţilor şi
activitatea specifică – NASA.gov, ISS, ESA.int, JAXA.jp .....
Despre Post .............................................................................
Alergiile alimentare şi alergenii .............................................
Simptome asociate cu alergiile alimentare .............................
Digestia ................................................................................... 192
Despre nereguli grave intalnite şi la marile companii CMN .. 195
Alcoolul, Tutunul şi Drogurile: Inamicii vieţii .....................
Microbii şi riscul de imbolnăvire ...........................................
Riscuri de imbolnăvire ...........................................................
Prevenirea osteoporozei ..........................................................
Dietele dezechilibrate şi evitarea lor ......................................
Celulita: pericolul real pentru sănătate ...................................
Sportul - mişcarea fizică şi sănătatea: cresc longevitatea ...... 216
Indulcitorii sintetici şi toxicitatea lor …..................................
Acizii graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi .........................
Sarea in bucate ? ..................................................................... 221
Poeme ..................................................................................... 225
Bibliografie .............................................................................
Surse Internet şi surse diverse ................................................ 232
Contact autor ..........................................................................
Meditaţii, tehnoredactare, indrumare licenţă, editări diverse ...
Cărţile autorului ...................................................................... 237
_________________
* Fructe – Legume – Cereale – Verdeţuri – Plante aromatice:
Alimente sănătoase şi benefice de la pag. 116-167:
1. mere, 2. pere, 3. prune, 4. măceşe, 5. banane, 6. curmale,
7. struguri, 8. lămai, 9. portocale, 10. arahide, 11. nuci,
12. castraveţi, 13. sfeclă roşie, 14. varză, 15. morcovi,
16. ridichi roze, 17. ridichi negre, 18. urzici, 19. măsline, 20. fasole,
21. ceapă, 22. usturoi, 23. hrean, 24. busuioc, 25. pătrunjel, 26. cacao,
27. cafea, 28. ceai verde, 29. grau, 30. secară, 31. ovăz, 32. porumb,
33. miere de albine naturală, 34. polen, 35. propolis, 36. argilă.
Numerele (de la) 1-36 indică ordinea de prezentare a alimentelor
şi suplimentelor cuprinse între pag. 116-167. [n.a.]

© Răzvan-Ioan Tulpan copyright





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu