luni, 24 martie 2014

SĂNĂTATE cu PERE, PRUNE şi NUCI!

 S Ă N Ă T A T E  cu  PERE,  PRUNE  şi  NUCI! 

<< Proprietăţile benefice ale fructelor şi legumelor naturale sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. De aceea, vă îndemnăm a consuma zilnic fructe, legume, verdeţuri proaspete crude, naturale (organice), de la „ţară”. Atunci când medicul recomandă, se pot consuma chiar fierte.
De asemenea sunt necesare diverse tipuri de seminţe, sâmburi şi nuci pentru o alimentaţie complexă, completă, echilibrată şi adaptată individual, acestea fiind mai bune în stare crudă, căci fiind consumate crude, îşi păstrează şi enzimele.

În zilele noastre, prelucrarea (procesarea) industrială cu aditivarea au dus la o denaturare a alimentaţiei şi la apariţia unor afecţiuni specifice precum constipaţia, tulburpări de metabolism, osteoporoză, celulită (mai ales în lipsa mişcării fizice, în lipsa sportului) ş.a.. În această conjunctură nefavorabilă şi generalizată în care multe dintre alimentele din comerţ sunt puternic modificate faţă de starea lor naturală, unele fiind chiar chimizate, este cu atât mai necer consumul de alimente naturale (organice) neprocesate industrial şi neaditivate cu chimicale, fără pesticide, fără ierbicide. Recomandăm consumul zilnic de fructe, legume şi diverse seminţe, sâmburi, nuci pentru combaterea efectelor radicalilor liberi, pentru susţinerea imunităţii, a metabolismului şi pentru o bună sănătate, plus sport sau măcar simplă mişcare fizică.
Creţi sfatul medicului şi al nutriţionistului autorizat! În caz de diverse afecţiuni, sensibilităţi sau alergii, ţineţi cont de recomandările medicului şi farmacistului, pentru a evita eventuale probleme!

Părul (Pirus communis) – Para*

Se folosesc fructele părului - perele (atenţie că sunt diferite soiuri de pere cu diferite concentraţii de substanţe folositoare, deci cu efecte puţin diferite în funcţie de soi), dar şi frunzele ramurilor tinere, precum şi scoarţa copacului. Perele conţin zaharuri - carbohidraţi (14 % glucide, adică 14 grame de zaharuri per 100 grame de pară) şi săruri minerale: calciu (9-15 mg. per 100 grame de pară), magneziu, mangan, sulf, fosfor (9-26 mg. / 100 grame), potasiu (130 mg / 100 grame, adică 1,3 grame la 1000 grame), fier, cupru, clor, arsen ş.a.). Perele au în compoziţie şi acizi (fosforic, sulfuric, tartric) care în concentraţie specifică perelor naturale nu dăunează, conţin şi glicozide (arbutozidă, arbutină). Consumul de pere are efect antidiareic, antiseptic sangvin, diuretic uricolitic şi antiputrid, depurativ şi laxativ. Are acţiune remineralizantă, aperitivă, astringentă, sedativă ş.a.. Se recomandă în afecţiuni precum gută, artritism, reumatism, surmenaj, insomnie, astenie. Perele sunt bune în caz de hipertensiune, diaree, dizenterie sau constipaţie, dar şi în diabet. Utile în hidropizie şi în afecţiuni urinare: cistită, litiază urinară, calculi, deci în caz de prezenţă a pietrelor la rinichi, în nefrită. Consumul de pere este recomandat şi în caz de TBC (tuberculoza - provocată de Bacilul Cooch), bronşită şi angină. Indicate în răguşeală, anemie, sarcină, astenie ş.a.. Se indică în alimentaţia diabeticilor, cu toate că conţin zahăr natural (zahăr sub formă de levuloză).
Perele, consumate ca atare, au rol în eliminarea secreţiilor de la nivelul căilor respiratorii, calmează tusea şi reduc excesul de căldură din organism. Para proaspătă conţine şi Potasiu (K): 130 mg K raportat la 100 grame, adică 0,13 %).
Frunzele de păr au un bun efect diuretic, curăţind sistemul urinar, totodată ajutând la eliminarea nisipului şi a calculilor urinari.
*Atenţie, căci există diferite soiuri de pere, diferite zone de recoltare a lor şi soluri cu diferite compoziţii.

Prunul (prunus domestica) – Pruna

Se folosesc fructele prunului - prunele, frunzele dar şi florile (inflorescenţele). Se poate consuma sucul de prune maturate (adică coapte natural) proaspăt stors, se consumă şi prunele afumate uscate mai ales în sezonul rece. Prunele conţin vitamine (A, B1, B3, vit. C) şi săruri minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu, mangan, potasiu, sodiu), albumine zaharuri (fructoză, levuloză), carbohidraţi, acizi organici, ulei gras, oxidaze, pigment ş.a.. Consumul de prune are efect detoxifiant, depurativ, diuretic, laxativ, energizant, febrifug, tonic, astringent, calmant, vermifug - în special contra paraziţilor (de la nivelul) vezicii biliare etc.. Se recomandă în reumatism şi gută, insuficienţă hepatică şi biliară, în costipaţii şi în combaterea paraziţilor din tubul digestiv. Prunele sunt bune pentru normalizarea somnului, sunt folositoare şi în surmenaj, gripă, tuse etc.. Sunt şi bune purgative. Se consumă şi în caz de anemie şi astenie, sunt bune în caz de intoxicaţii alimentare. Prunele se folosesc în tratarea bolilor de rinichi, ficat şi inimă. Sunt bune în tulburări ale funcţiilor hepato-biliare, în boli (afecţiuni) ale rinichilor şi cordului (inimii). Prunele se pot consuma şi uscate, fiind un bun depurativ. Prunele afumate au rol (efect) bactericid asupra colibacilului, asupra agenţilor patogeni ai holerei, ai febrei tifoide. Miezul sâmburilor de prună este toxic!

Nucul (Juglans regia) – Nuca

Se folosesc miezul fructului (nuca), coaja externă verde a nucilor şi frunzele de nuc. Nucile conţin ulei esenţial, oligoelemente (zinc, fier şi cupru), enzime, răşină, materii răşinoase şi pectice ş.a.. Nuca este cel mai bogat fruct (sâmbure) în zinc şi cupru.
Consumul de nuci are efect antidiabetic, antisifilitic, astringent, laxativ, vermifug, antianemic, febrifug, depurativ ş.a.. Nucile sunt deosebit de nutritive şi, pe deasupra sunt bune drenoare cutanate şi limfatice. Se consumă şi în caz de debilitate fizică şi debilitate psihică. Nucile sunt de folos în caz de diaree, dizenterie, TBC (tuberculoză), bronşită cronică. Sunt folosite şi ca stimulent al ficatului (stimulent hepatic), în diabet; utile în nefrită, colică nefritică. Se consumă nuci şi în caz de inflamaţii genitale şi la nivelul uretrei; sunt utile în blenoragie.
De asemenea, unele „componente” produse de nuc, se utilizează în diverse afecţiuni ale pielii: eczeme purulente, dermatoze, abces rece. Sunt bune ajutătoare în metrite (inflamaţie a uterului), însă de efect doar în cazul tratamentului complex corespunzător. Prin consumul de nucă se fortifică plămânii dar şi rinichii şi este favorizată şi sinteza proteică.

Surse:

  • Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012
  • Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Ed. Cimarron, Sibiu, 2011
  • Jean VALNET, „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale”, Ed. Ceres, Bucureşti, 1987
  • Xael de SAINTE-BREUVES, „Fructele şi legumele, izvor de sănătate”, Ed. Polirom, Iaşi, 2001


Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 10 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .


 COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT! 
                          EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.                          
   G  R   A  F  I  C  Ă  : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a. 
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com            

Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!    OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!   OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! 
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai  în perioada 09-16 decembrie 2013!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

 VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! 
                                                                                                                          
 
Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN             

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 09-16.12.2013! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ .
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! >

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna MARTIE 2014:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna  MARTIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!

                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * *

Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 9 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu