luni, 16 iunie 2014

Sănătate şi igienă sau... infecţii şi boli? Atenţie la alimente!

Atenţie la igiena mâinilor şi la alimentele contaminate!

Respectarea şi păstrarea unei igiene corespunzătoare este esenţială în păstrarea unei bune stări de sănătate.

Alimentele se păstrează în condiţiile specifice, ferite de temperaturi necorespunzătoare, de umiditate excesivă!


În primul rând atragem atenţia că, deşi microbi există practic pretutindeni – în spaţiile obişnuite, în încăperi, pe diverse suprafeţe etc. totuşi, organismul uman (şi cel animal) este rezistent la îmbolnăviri, fiecare individ are practic un anumit grad de imunitate şi de toleranţă (variabil). Aşadar, nu toţi microbii produc automat îmbolnăviri oricui şi oricând. Noi, alături de alţi autori şi specialişti, atragem atenţia asupra riscurilor existente, după principiul „mai bună este prevenirea (profilaxia) îmbolnăvirii, decât tratarea bolii!” Microbii se pot transmite şi pe cale fecalo-orală, unii şi pe cale respiratorie. Totodată se pot transmite şi prin contactul fizic la nivelul epidermei, al mucoaselor ş.a.. În situaţia răspândirii globale a microbilor datorită globalizării transporturilor de persoane şi de mărfuri (inclusiv de alimente, băuturi, medicamente, materii prime etc.) se consideră necesară imunizarea şi prin intermediul vaccinurilor. Privitor la vaccinuri, există şi opinii potrivit cărora vaccinurile nu ajută întotdeauna, existând specialişti care nu recomandă vaccinarea cu orice vaccinuri, oricând şi oricum. Cu toate acestea, lupta cu microbii, cu bacteriile şi cu viruşii, lupta cu paraziţii ş.a. nu este deloc facilă. Mai mult, se constată contaminări frecvente chiar şi în spitale. Staphyloccocus aureus este cauza a frecvente contaminări-îmbolnăviri şi, în cazul unei slabe imunităţi, a unui organism slăbit şi afectat de boli şi în combinaţie cu alţi factori, s-au înregistrat chiar decese, chiar în spitale.

Recomamdăm spălarea cu grijă a legumelor, fructelor, verdeţurilor şi sub jet puternic de apă. De asemenea este necesară spălarea mâinilor în mod frecvent, deci des, poate preveni infectarea (cubacterii, viruşi) şi infestarea (cu paraziţi). Atenţia la buna curăţare şi chiar dezinfectare periodică a tacâmurilor, a suprafeţelor, a tocătoarelor / dogurilor etc..
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, putem purta în permanenţă asupra noastră un mic săpun într-o cutiuţă, un gel dezinfectant sau un mic flacon cu pulverizator cu spirt medicinal, şi astfel ne putem curăţa mânile după folosirea toaletei, dar şi înainte de servirea meselor. O soluţie simplă, practică şi de folos!

Atenţie la riscul de îmbolnăvire cu:

Bacilul Cooch – TBC:
Produce TBC – tuberculoza. Se poate întâlni în special în laptele contaminat dar şi în carcasa (carnea) animalului. Prin fierberea sau pasteurizarea laptelui, bacilul este distrus. Laptele comercializat în magazine, care este gata ambalat, este obligatoriu deja pasterurizat de producător (lapte la pungă, la cutie, la stică tip PET), deci fiind pasteurizat nu mai necesită fiebere. Laptele de la utomatele de lapte, la vrac, deci vărsat, nu este nicu pasteuriuzat şi nici fiert, iar acesta trebuie obligatoriu fiert înainte de consum.

Brucele – Bruceloză:
Este produsă de brucele, bacterii care se pot găsi la animalul care dă lapte, în laptele contaminat dar şi în derivate din lapte contaminat(e). Este o afecţiune de natură infecţioasă. Este obligatorie fieberea sau pasteurizarea laptelui. Este obligatoriu un control strict sanitar-vetreinar şi pentru siguranţa alimentelor esfectuat şi de către DSVSA.

Trichinella spiralis – Trichineloză:
Produce trichineloza. Se întâlneşte în special în carnea de porc contaminată; carnea de porcine fiind des consumată la noi în ţară trebuie a fi verificată obligatoriu – examenul trichineloscopic este gratuit, fără bani. Trichinella spiralis provoacă, progresiv (treptat, în timp) greţuri, tulburări la stomac (dispepsie), diaree, iar după cca 2 săptămâni de la contaminare, odată cu pătrunderea tot mai extinsă în muşchi a paraziţilor (la început în muşcii mici precum intercostali, bicepşi, gambe etc.), apare febră, dureri de cap, tuse, frisoane, dureri musculare, erupţii cutanate şi mâncărimi etc.. Netratată, cu paraziţi răspândiţi în sistemul muscular, boala poate duce la deces. Viermii parazitari de trichinella spiralis depun larve care călătoresc prin sistemul circulator (sistemul sangvin / sânge) şi se depun în muşchi, parazitând sistemul, organismul.

Bacteria Salmonella – Salmoneloză:
Se poate afla şi în ouăle contaminate, vechi, păstrate în condiţii necorespunzătore, la căldură etc.; se poate găsi şi în carnea de pui, uneori salmonella poate chiar şi în ciocolată. Provoacă greţuri, vomismente, diare, crampe la
stomac ş.a.. Atenţie; animalele de casă (de companie) şi alte animale, în unele cazuri pot transimte Salmonella.

Bacteria Campylobacter:
Se dezvoltă de regulă în alimente în care se poate dezvolta şi Salmonella, în special în ouă, pui şi lapte crud şi acţionează deseori în asociere cu alte bacterii. Poate provoca diaree, crampe, febră şi poate afecta organismul pe termen lung, chiar după disperiţie simptomelor gastroenteritei.

Listeria monocytogenes:
Bacteria poate provoca meningită şi chiar septicemie la copii nou-născuţi (cazurile din Germania de Est). Poate provoca toxiinfecţii alimentare. Se poate găsi în alimente gata de preparare precum mezeluri, peşte afumat, brânzeturi moi, conserve de pateu. În SUA Listeria monocytogenes s-a întâlnit în hot dog, în mezeluri ş.a.. În anul 1981, în Halifax, Nova Scotia, din 41 de persoane contaminate (în majoritatea cazurilor erau femei însărcinate şi copii) au decedat 18 persoane, deci s-a întânit în acel caz o rată de mortalitate de aproape 45%. Din nefericire, listeria este greu a fi eliminată chiar şi din spaţiile corespunzătoare, fiind considerată o boală oportunistă, dar cu cea mai mare rată de deces dintre toate toxiinfecţile (intoxicaţiile) alimentare.

Vibrio parahaemolyticus:
Încălzirea globală (nenaturală, deci anormală) însoţită de creşterea temperaturilor mărilor şi oceanelor a generat dezvoltarea execesivă a bacteriei. Un pericol de îmbolnăvire îl constituie crustaceii, stridii crude, midii, moluşte – scoici ş.a. (atenţie la peştele crud şi la igiena în locurile de depozitare, transport şi de preparare a alimentelor), care pot avea vibrio parahaemolyticus. Ca simptome amintim febra, dezhidratarea, crampele abdominale, diarea cu sânge, diareea apoasă sau diaree explozivă, simptome generate şi de infecţia intestinală; simptomele apar la cca 12-24 de ore de la contaminare (de la ingerarea mâncării sau de la contaminarea prin igiena necorespunzătoare însoţită de contaminarea cu bacteria Vibrio parahaemolyticus) şi pot dura chiar o săptămână, însă infectarea este doar rar mortală. Este indicată gătirea corespunzătoare a alimentelor, cu igienă corespunzătoare a suprafeţelor şi a spaţiilor de gătit, cu spălarea corectă a mâinilor etc..

Hepatita A şi Hepatita B:
Poate provoca serioase probleme de sănătate, de aceea recomandăm o igienă corespunzătoare, atenţie la frizerii, saloane de manichiură şi pedichiură, dentişi care pot să nu respecte normele de sterilizare a instrumentarului ş.a..

Atenţie în special în cazul contactelor sexuale ocazionale, în afara relaţiei; o serie de medici recomandă utilizarea prezervativului (intact), căci se pot transmite BTS – Boli cu Transmitere Sexuală: Hepatita B, chlamydia, sifilis, herpes genital, gonoree, HIV / SIDA ş.a..


Surse:
Răzvan-Ioan TULPAN, „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012
Dr. Bonnie Henry, „Ghidul microbilor”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2010
Paul Roberts, Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009
Dr. Pavel Chirilă, „Nu hrăni cancerul” şi „Vindecarea”, Ed. Christiana, 2012 şi 2013
Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor – SUA (din Atlanta, Georgia): www.cdc.gov/ .

Despre autor:
Răzvan-Ioan Tulpan este autor a 10 cărţi. Este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria Alexandria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .


 COORDONARE şi TEHNOREDACTARE lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT! 
                          EDITARE: CĂRŢI, BROŞURI, AFIŞE ş.a.                          
   G  R   A  F  I  C  Ă  : COPERŢI CĂRŢI - AFIŞE - PLIANTE - FLUTURAŞI ş.a. 
VĂ AŞTEPTĂM! E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com            

Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! vezi mai jos!
_______________________________

 OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!    OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS!   OFERTA SPECIALĂ: 1 + 1 GRATIS! 
CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, ediţie cartonată!
OFERTĂ VALABILĂ numai  în perioada 17-25 IUNIE 2014!
CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ### & http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

 VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG! SĂRBĂTORI FERICITE! 
OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
 Autorul, Răzvan-Ioan TULPAN

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/

OFERTA DE CĂRŢI! VALABILĂ DIN 15.03.2014! VĂ AŞTEPTĂM!
1 + 1 GRATIS! OFERTA SPECIALĂ din partea autorului! CUMPERI oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la autor şi câştigi GARANTAT cartea "RĂSCOALA" - de Liviu REBREANU - nou-nouţă, în ediţie cartonată! OFERTĂ VALABILĂ doar în perioada 24-31.03.2014! CONTACT E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com ###
http://www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!


                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * * Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna IUNIE 2014:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna  IUNIE 2014 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!

                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * *





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu