Postul
religios şi detoxifierea înseamnă sănătate
Atât
în perioada de post cât şi în afara acesteia, se recomandă
renunţarea
la alimentele greu de digerat, fermentative, prea
prelucrate (procesate) industrial, cu
mulţi aditivi artificiali.
Este
bună
renunţarea
la zahărul
alb, la
margarină
şi
la produsele cu zahăr
alb şi
margarină,
precum
şi renunţarea preparării şi încălzirii alimentelor în cuptorul
cu microunde.
Postul
şi detoxifierea
Postul
de mâncare
înseamnă şi o detoxifiere
(dezintoxicare), un repaus parţial al
sistemului digestiv. Este de folos reducerea
consumului de
carne în exces,
de mezeluri
din comerţ intens aditivate (inclusiv
cu conservantul nitrit
de sodiu şi cu colorantul
din insecte coşenilă / carmin),
renunţarea la
zahăr alb (rafinat şi lipsit de fibre şi
vitamine, minerale, enzime) şi margarină (uleiuri vegetate
hidrogenate şi interesterificate) ş.a.. Alimentele
conservate nenatural, sucurile
din comerţ (procesate industrial, cu conservanţi, cu coloranţi
sintetici şi arome
artificiale) pot fi eliminate din
alimentaţie pentru o mai bună sănătate. Postul
este benefic şi necesar, iar uneori, la sfatul medicului specialist,
poate fi însoţit
şi de clisme. La nivelul intestinelor (datorită alimentaţiei
necorespunzătoare pomenite în aliniatele anterioare) se acumulează
o serie de reziduuri, de substanţe (mucus, alte materii, corpi
„agăţaţi” / ”depozitaţi” în ansele intestinale) care
îngreunează mult absorbţia, deci digestia. După curăţarea
intestinelor prin post şi, eventual, prin clisme (doar la sfatul
medicului), digestia va fi uşurată,
normalizată şi absorbţia va fi normală
şi optimă. De aceea este foarte important să consumăm în mod
normal, obişnuit şi regulat alimente care au (şi) rol de balast,
alimente precum: cereale integrale simple (fără adosuri de
ciocolată, arome, coloranţi etc.), tărâţe de secară,
eventual musly natural (amestec
de fulgi de cereale integrale cu fructe uscate şi nuci şi alune
uscate, seminţe de floarea-soarelui ş.a.), care conţin fibre,
vitamine, minerale, şi nu au aditivi şi nici conservanţi, şi pot
conţine şi enzime absolut necesare digestiei. Acestea se pot
amesteca uneori cu iaurt natural simplu.
Cerealele integrale, tărâţele curăţă, „periază”
intestinele, absorb mucusul dăunător şi regularizează, deci
normalizează atât absorbţia cât şi tranzitul (traficul)
intestinal. De aceea o alimentaţie prea bogată în alimente de
origine animală (carne, ouă, lapte, icre etc.), nu este sănătoasă,
căci generează
aciditate şi fermentaţie nesănătoasă, putrefacţie, producând
anumiţi compuşi toxici, în special în condiţiile în care
nutriţia este preponderent bazată pe produse de origine animală,
fără aportul indispensabil şi esenţial de legume proaspete
(neconservate), de verdeţuri, de leguminoase, de fructe. Se poate
consuma şi puţină carne în afara
postului, dar nu recomandăm mezeluri din
comerţ cu aditivi nesănătoşi şi chiar
improprii consumului normal!
Pe
timpul detoxifierii, în special la începutul perioadei, datorită
efectelor specifice dezintoxicării există
posibilitatea apariţiei ameţelilor, a stărilor de slăbiciune,
este recomandabil ca efortul fizic să fi redus. Dieta este bine a fi
făcută conform sfatului medicului (nutriţionist), mai ales în
situaţiile în care vorbim despre persoane cu boli (afecţiuni)
cronice, bătrâni, femei gravide (la gravide obligatoriu se ţine
cont de sfatul medicului atât pentru dieta specifică femeilor
însărcinate, cât mai ales pentru o posibilă detoxifiere –
pentru a nu afecta copilul printr-un şoc!). În cazul complicaţiilor
se apelează de urgenţă la medic!
Alimentaţia
să fie variată, complexă şi completă, chiar
dacă este de post, deci fără alimente de origine animală, iar
mesele să fie servite după un program
regulat (la anumite ore potrivite), să se mănânce calm, liniştit,
în o atmosferă plăcută, relaxantă, să se mestece bine mâncarea,
iar după masă să se facă o plimbare lejeră iar, de 3-5 ori pe
săptămână să se facă sport minimum câte 30-60 de minute.
Atenţie
Fructele
nu se combină cu alte alimente, nici cu legumele, iar în amestecul
(mix-ul / salatele) de fructe nu se pune pepene (verde / roşu sau
galben) deoarece pepenele îngreunează digerarea celorlate tipuri de
fructe.
Efectele
fiziologice ale detoxifierii
Odată
cu începerea procesulului de detoxifiere (comparabil ca reacţii, în
anumite limite, cu cazul renunţării complete la alcool sau la
droguri), pot să apară
„reacţii de detoxifiere”, „de curăţare”, „efecte
secundare” absolut normale, nepatologice între
anumite limite, efecte
precum transpiraţia abundentă care poate
fi şi urât mirositoare (în anumite cazuri) datorită toxinelor
eliminate, urină cu culoare modificată (închisă la culoare),
diaree, erupţii cutanarte, gripă, dureri de cap etc..
Anumiţi
specialişti şi anumiţi autori recomandă cure de detoxifiere mai
lungi şi periodice, care să se întindă pe 1-2 săptămâni şi
chiar mai mult, cure în care, obligatoriu – durata de revenire la
normal durează tot atât timp cât dieta de bază în sine. Aceste
lucruri înseamnă că organismul luptă pentru curăţarea
intestinelor, a ţesuturilor,
chiar a sângelui, iar sistemul digestiv începe
a funcţiona din nou la parametrii apropiaţi de nivelul optim. Însă
pe lângă
această detoxifiere din punct de vedere alimentar este
bine să facem şi o detoxifiere prin eliminarea produselor de igienă
corporală ş.a. care pot conţine ingrediente
toxice
precum aditivi nesănătoşi
sau nepotriviţi.
Rugăciunea
de la masă
Nu
uitaţi să spuneţi un „Tatăl
nostru” înainte şi după servirea
meselor! Cu siguranţă,
rugăciunea domnească
din Noul Testament,
este de mare folos
sufletesc şi nu
numai atât!
„Poftă
bună”, „Sănătate”
şi „Doamne-ajută”!
Surse:
- Răzvan-Ioan TULPAN – „Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...]”, Sibiu, 2012
Răzvan-Ioan
TULPAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu