joi, 1 noiembrie 2018

Ciocolata și excesul de zahăr sau de cofeină


CIOCOLATA ȘI EXCESUL DE ZAHĂR SAU COFEINĂ*

Ciocolata cu lapte, ciocolata cu lapte și cu diverse adaosuri (alune, stafide, fructe confiate sau/și creme diverse ș.a.) conține de regulă foarte mult zahăr, adică 48-50-60% zahăr, adică jumătate sau peste jumătate din ciocolată înseamnă zahăr alb (rafinat) (foarte ieftin, cca 1leu / 1 kg en gross - de aceea fiind folosit în exces în ciocolată), zahăr rafinat/proceat industrial carenu conține fibre, minerale, nici vitamine, nici enzime și deci este nesănătos, afectând chiar imunitatea și ficatul, splina, pancreasul, sistemul nervos, atunci când se consumă în cantități moderate sau mari, sau frecvent...
Ciocolata amăruie sau neagră, de regulă are mai puțin zahăr decât cea cu lapte (și cu diverse adaosuri precum alune, stafide, cremă de căpșuni ș.a.), în schimb conține multă cacao și deci cofeină în exces (cofeina în exces de regulă nu este bună pentru organism), comparativ cu ciocolate cu lapte.
Să nu uităm că ciocolatele obișnuite, majoritatea mărcilor și sortimentelor conțin prea mult zahăr rafinat (alb) care nu este bun pentru sănătatea consumatorului (cca 50-60% zahăr). Dacă ciocolata conține și uleiuri/grăsimi vegetale hidrogenate, parțial hidrogenate, interesterificate sau/și ulei de palmier, atunci se poate considera că este și mai nesănătoasă, iar dacă conține și arome identic naturale (artificiale/sintetice), putem fi siguri că nu este de calitate bună și că este recomandată evitarea acesteia.
În toate cazurile amintite anterior, se recomandă consum mic de ciocolată și cu o frecvență redusă: 
1-2 pătrățele (adică cca 7-15 grame odată), și nu mai mult de cca 4-5 pătrățele într-o zi (adică 25-28 grame pe zi).
Ciocolata se poate înlocui cu fructe hiperglucidice - 5-10-20 grame odată (cele uscate conțin cca 60-65% zaharuri naturale benefice în general dacă nu se consumă în cantități mari), precum smochine (unii nutriționiști nu recomandă smochinele ucate din cauza posibilității ca semințele să se agațe în pliurile intestinului - nu este înneaparat ceva grav), curmale, stafide, merișoare confiate – însă atenție că merișoarele pot conține 50% zahăr alb (sirop de zahăr alb sau glucoză). Mierea naturală de albine poate înlocui ciocolata – dar mierea se consumă puțină, 2-3 ligurițe pe zi...

Dacă totuși alegeți să consumați ciocolată, se recomandă să evitați: 
ciocolatale cu diverse creme (de regulă cremele conțin margarină sau/și diveerse grăsimi vegetale procesate nesănătoase), 
evitați ciocolatele cu mult zahăr (majoritatea au mult zahăr, cca 48-50-52-60% chiar și cele scumpe, de marcă), 
și verificați lista/eticheta cu ingrediente – atenție să nu conțină, arome identic naturale (înseamnă că sunt sintetice/artificiale), grăsimi/uleiuri vegetale hidrogenate, parțial hidrogenate, interesterificate, ulei de palmier), zahăr peste 40% - căci toate acestea pot îmbolnăvi în detule cazuri, dacă se consumă 50-100 grame zilnic, frecvent - desigur depinde de dietaă, de alimentație, de fiecare individ, de bolile/afecțiunile individului etc..

Ideal ar fi ca ciocolata să conțină maximum 20-25% zahăr, să conțină grăsime din lapte natural proaspăt, fără arome identic naturale (adică sintetice/artificiale), fără aditivi suplimentari, cel mult cu lecitină din soia. 
Poftă bună! Și consumați fructe dulci, proaspete sau uscate... căci acestea conțin zaharuri naturale care se descompun normal, adică nu rapid, și se asimilează normal, adică treptat și mai încet decât zahărul rafinat (alb)! 

Atenție și la sucurile și băuturile cu acid (carbonatate) și fără acid (necarbonatate) din comerț, căci  foarte multe mărci și sortimente conțin de regulă 10-12 grame zahăr alb per 100 ml, iar 1 litru de suc înseamnă 100-120 grame de zahăr - ceea ce este foarte mult! Atenție - evitați sucurile cu îndulcitori sintetici/artificiali - ACESULFAM K, CICLAMAT, ASPARTAM, SUCRALOZĂ, ZAHARINĂ... care trebuie să fie evitați! Pe multe cutii de sucuri la cutie carton deși scrie fruct 100%, conține fruct 100%, 100% natural, în realitate sunt obținute din concentrat, plus apă și aditivi, nefiind naturale... având de ex. doar 8% (suc de) fruct...  De asemenea multe au acid fosforic, arome nenaturale (identic naturale, adică sintetice/artificiale) considerate de către specialiști ca nesănătoase! 
Apărați-vă sănătatea și imunitatea consumând produse naturale, organice, BIO / ECO, fructe proaspete și legume proasptete zilnic! și făcând mișcare fizică, sport! Succes și sănătate!

*Ar fi normal ca Ministerul Sănătăți, Ministerul Economiei, Direcțiile de Sănătate Publică din județe, ANPC, OPC/CPC, alte autorități, diverse Asociații, ONG-uri să interevină, iar producătorii români și străini să folosească în viitor doar puțin zahăr în ciocolate, în produsele de patiserie, să elimine îndulcitorii sintetici ș.a., căci EXISTĂ DREPTUL LA SĂNĂTATE, nevoia de produse care să nu afecteze organismul... sănătatea... Multe produse sunt și scumpe și nesănătoase... mărci renumite care nu respectă consumatorul, căci destule oferă produse nesănătoase, cu rea credință și rea voință... iar consumatorii cumpără tot felul de produse... Doamne-ajută! 



Vezi și cartea autorului Răzvan-Ioan Tulpan de "Alimentație sănătoasă. Nutriție naturală [...]"

asistent / tehnician medicină veterinară, R. Tulpan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu