vineri, 8 noiembrie 2013

Celulita: prevenire prin alimentaţie şi mişcare fizică

 CELULITA : prevenire prin alimentaţie şi mişcare fizică 

Atenţie la pericolul celulitei (superficiale sau profunde), căci celulita, în realitate, nu înseamnă o simplă îngrăşare, nici un simplu strat adipos, ci celulita este practic o degenerare a ţesutului – cu aglomerări de ţesut grăsos, ţesutul de grăsime fiind traversat de ţesuturi fibroase, ţesutul adipos este degenerat, pielea căpătând astfel aspectul de „coajă de portocală”, piele cu gropiţe.
Celulita se întâlneşte mai ales la femei, însă, mai rar, şi la bărbaţi. Conform lucrării Doctorului Rosemay Leonard, 80% din femei au celulită (este doar o statistică, evident că diferă pe ţări, pe grupuri, în funcţie de diverşi factori: genetici, alimentari, de sănătate, ş.a. - sedentarismul sau practicarea mişcării fizice, a sportului influenţează radical). Celulita se manifestă de regulă pe fese şi coapse, şi se agravează ca aspect odată cu îngrăşarea, dar şi odată cu înaintarea în vârstă, în condiţiile unei fireşti pierderi de elasticitate a pielii, datorată şi subţierii pielii sub efectul trist dar inevitabil al îmbătrânirii organismului (ţesuturilor).
Celulita înseamnă practic o degenerescenţă a ţesuturilor şi nu înseamnă o simplă depunere de strat adipos / grăsime sau retenţie de apă şi de aceea este indicată consultarea medicului şi tratament! Ea se datorează şi unor factori precum: consumul redus de lichide (care nu asigură îndepărtarea toxinelor şi a rezidurilor din organism), consumul unor alimente cu anumită compoziţie nesănătoasă (cu unii aditivi nesănătoşi, hormoni şi antibiotice din carnea consumată) care poate perturba atât delicatul echilibiru hormonal natural endocrin feminin cât şi metabolismul, circulaţia sangvină şi limfatică perturbată ş.a..
Oricum, efectul provocat de înaintarea în vârstă poate fi amânat printr-o alimentaţie corespunzătoare, mişcare fizică - sport, „întreţinere” corespunzătoare a organismului, a pielii, cu sănătoasa abstinenţă la fumat şi la alcool (eventual consumul în cantităţi mici şi rar), cu optimism, cu plimbări în natură, cu viaţa într un mediu sănătos şi nepoluat, cu prieteni optimişti şi cu colegi şi vecini buni şi optimişti ş.a.. Pentru dietele şi posturile stricte, mai lungi, cu puţine materii nutritive, este necesară o anumită perioadă de revenire la alimentaţia anterioară de zi cu zi (dar să fie echilibrată, nu cu tot felul de alimente nesănătoase, deci fără mulţi aditivi, fără margarină, fără produse din cu făină albă, fără zahăr alb rafinat etc.)... căci acestea perturbă metabilismul - respectiv asimilaţia (anabolismul) şi dezasimilaţia (catabolismul).
Anumiţi autori şi specialişti susţin curele cu apă distilată, dar sunt recomandate doar în cazul în care se consultă medicul şi se practică aceste cure doar dacă medicul permite acest lucru. Oricum, este un fapt dovedit clar şi recunoscut oficial, că hrana intens prelucrată (procesată) din ultimele decenii (chiar ultimul secol) este nesănătoasă datorită multitudinii de aditivi din ea şi datorită procesării industriale, a consumului larg nesănătos de produse cu făină albă (adică sărăcită şi incompletă) şi zahăr rafinat alb (incomplet - care se regăseşte în multe alimente). Sărurile minerale nesolubile şi alte substanţe se pot observa în urină la urmarea unei cure pe bază de apă distilată sau cu zeamă de legume naturale proaspete, sucuri naturale de legume, proaspete, sucuri de fructe (sănătoase, de la ţară) proaspăt stoarse. Datorită optării pentru diete alimentare preponderant (dar nu exclusiv) vegetariene, când se pot consuma cu moderaţie şi anumite alimente de origine animală, s-au obţinut rezultate pozitive precum scăderea nivelului colesterolului, dar şi diminuarea impactului afecţiunilor coronariene (de exemplu artera coronariană efectiv poate reveni la un diametru intern aproape normal, deci apropiat de diametrul normal, permiţând astfel trecerea unui flux normal de sânge prin vasul de sânge) ş.a..
Carnea albă, precum pieptul de pui, peştele sunt recomandate dar în cantităţi mici şi nu chiar zilnic, însă obligatoriu în combinaţie cu legume crude (proaspete), verdeţuri... Leguminoasele, cerealele (orez, mălai, arpacaş, făina integrală) sunt indicate!
De pildă - lucru bun, usturoiul rămâne în sânge multe ore de la digerare şi reduce şi colesterolul sangvin. Bune sunt şi suplimentele (atenţie la alergeni şi alergii) precum: polenul, mierea de albine naturală, propolisul, spirulina, germenii de grâu... Recomandăm toate acestea dar doar sub supravegherea medicului, după consultarea acestuia.

Se recomandă
Este benefică o alimentaţie complexă – completă – echilibrată – cu varietăţi de alimente – adaptată individual, cu alimente de bază simple în stare naturală şi neprelucrate mult, neaditivate, alimente bogate în fibre, fulgi de cereale sau musly natural fără aditivi (E-uri), legume fructe. Este necesară o bună hidratare prin consum de apă (dacă se poate apă de izvor sau apă plată corespunzătoare), ceaiuri naturale la vrac (fără zahăr sau îndulcitori sintetici), fructe naturale (româneşti) excelente pentru hidratare. Astfel se curăţă organismul de toxine... Plus diete şi post după posibilităţi!
Să nu uităm că, ceea ce intră în alimentaţia noastră (dar şi în cosmeticele, loţiunile şi produsele de igienă folosite - săpunuri, şamponuri, geluri de duş, paste de dinţi cu diverşi aditivi etc.) intră şi în sângele nostru şi, de aici în sisteme – în ţesuturi: în muşchi, în organe, în creier ş.a., mai ales că acestea pot conţine şi ingrediente nesănătoase, chiar toxice.

De evitat
Este recomandat a se evita sau chiar a se elimina lactatele cu lapte praf, cu diverşi aditivi nesănătoşi (E-uri = aditivi - dintre care unii sunt artificiali şi pot fi consideraţi nesănătoşi: colorant sintetic / artificial, aromă sintetică / artificială). Este bine a evita prăjelile, produsele cu făină albă, zahăr rafinat alb, margarină (care se găsesc „ascunse” în numeroase produse). Se evită consumul de sucuri cu mulţi aditivi nesănătoşi, consumul mare de carne, de grăsimi, se scot mezelurile procesate industrial (cu mulţi aditivi - din comerţ).

Mişcare fizică şi relaxare
Mişcarea fizică este absolut necesară - după putinţa fiecărui om, în limitele permise de organism şi de vârstă şi de alte afecţiuni. Nu uitaţi de relaxare căci o stare de relaxare, de bună dispoziţie, de optimism, de activitate spirituală, intelectuală etc., cu siguranţă este benefică în general pentru oricare persoană! Mişcarea fizică şi relaxarea sunt esenţiale pentru sănătate!

Despre autor:
Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Articolele sale pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com , www.terra-cultural.blogspot.com .
Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

Surse:

  1. Răzvan-Ioan TULPAN, Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...], Sibiu, 2012, pp. 210-217 ş.a.
  2. Dr. Rosemary Leonard., „Cele şapte vârste ale femeii”, Bucureşti, 2009, pp. 181-233 ş.a.
  3. „American Journal of Epidemiology”
  4. Dr. Pavel Chirilă, Nu hrăni cancerul” şi „Vindecarea”, Ed. Christiana, 2012-2013
  5. Emil Rădulescu, „Alimentaţie inteligentă”, Bucureşti, 2003
  6. Paul Roberts, „Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Bucureşti, 2009
  7. Revista „Familia ortodoxă” şi „Atitudini”
  8. Revista britanică „The Ecologist”
  9. www.tratamentnaturist.ro/celulita.html
  10. www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com  
  11. Daniel REIDTAO. Cartea completă de medicină tradiţională chineză”, Editura Colosseum, Bucureşti, 1996 - Atenţie, în carte sunt şi lucruri nepotrivite pe care eu nu recomand a fi folosite! Noi nu promovăm folosirea anumitor energii neobişnuite! Noi promovăm ORTODOXIA! [n.m./nota mea] * Pr. Arsenie BOCA şi ceilalţi Preoţi apreciaţi de neamul românesc spun că nu sunt  bune energiile şi tehnicile acestea orientale de tip yoga şi chee-cung / chee-gong ş.a., nu sunt bune, nu sunt de folos şi pot vătăma! ATENŢIE!


 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

OFERTA DE CĂRŢI!

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna NOIEMBRIE 2013:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com >

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu