luni, 11 noiembrie 2013

 Hidratarea: apa - ceaiurile - naturale - fructele - legumele 
Pentru o bună digestie şi o bună hidratare este foarte important şi vital consumul de apă naturală, ceaiuri naturale fără E-uri sintetice, fructe şi legume - crude - proaspete - naturale (fără nitriţi, nitraţi, pesticide ş.a.).

Apa de la robinet să fie lăsată într-o găleată sau vas (de sticlă – care este neutră, nu modifică calitatea apei) care nu este închis sau care nu este acoperit parţial, pentru a se putea evapora derivaţii clorului sau alte substanţe pe care le poate conţine apa de robinet, în funcţie de ţară, zonă, tipul staţiilor de tratare a apei etc.. Apa de robinet (fiartă în prealabil) să fie ţinută în repaos una-două zile pentru evaporarea clorului din ea.

Prepararea ceaiului
Infuzia, decoctul şi plămădeala (maceraţia). Apa folosită la ceai poate fi apă potabilă, de la robinet, însă recomandăm apa de izvor, dacă este posibil (direct de la sursă, păstrată în sticle (recipiente) de sticlă, nu în PET-uri (bidoane de plastic).
Conform prospectului (etichetei) / indicaţiilor medicului sau farmacistlui (mai ales în cazul ceiurilor medicinale):
1) Prepararea infuziei: plantele se opăresc cu apă clocotită, vasul cu plantele se acoperă cu capac şi se lasă în repaus 5-10 minute după care se filtrează (strecoară). Când este cazul, rădăcinile, scoarţa, părţile lemnoase sau amestecul lor se fierb.
2) Prepararea decoctului: plantele se introduc direct în apă clocotită şi se lasă la foc mic 5-10 minute, apoi se lasă acoperite 15-30 minute, după care se strecoară.
3) Prepararea plămădelii ( a maceraţiei ): înainte de a fi consumate, frunzele mărunţite se lasă cca 6-7-8 ore în apă călduţă, care apoi se încălzeşte (atenţie, nu se fierbe). La o cană de 200-250 ml se folosesc ½ -1-2 linguriţe de plante conform indicaţilor din prospect (etichetă, de pe ambalaj), conform indicaţiilor medicului sau farmacistului.

Ceaiurile medicinale
Atenţie la consumul de ceaiuri medicinale, de la magazinele naturiste şi tip Plafar – aceste ceaiuri nu se vor consuma în orice cantităţi şi la orice oră, la discreţie! Se dozează şi se consumă conform prospectului, chiar la indicaţiile medicului. Citiţi datele şi informaţiile din prospect, privitor la dozare şi mod de administrare, precum şi cele privitoare la afecţiunile pentru care este recomandat fiecare ceai în parte. Consultaţi medicul sau farmacistul!

Evitaţi consumul de ceai negru căci are cofeină; ceaiul verde este indicat spre consum, dar în mici cantităţi (susţine imunitatea, energizează ş.a.), cu obligativitatea respectării timpului de infuzie conform etichetei / prospectului - de ex. 2-3 miunte la ceaiul verde şi maxim 5 min. la ceaiul negru.

ATENŢIE la ceaiurile la pliculeţe (unele pot conţine diverse E-uri sintetice care sunt sau nu sunt înscrise pe etichetă /cutie) dar şi la cele vrac. Recomandăm ceaiurile naturale la vrac, deci vărsate, la care măcar se vede ce conţine, pe când la pliculeţe sunt ca o pulbere greu de identificat, pot avea aditivi / E-uri (diverşi coloranţi, arome artificiale / identic naturale adică artificiale ş.a.). Atenţie la ceaiurile provenite din plante din zone poluate, din plante stropite cu pesticide, ierbicide etc.., plante crescute pe soluri deteriorate etc.. Cele mai bune ar fi plantele, fructele, inflorescenţele recoltate din zone nepoluate, fără ierbicide, pesticide, aditivi – de exy. De la munte, de pe câmpuri etc..

Hidratarea
Hidratarea cu apă, ceaiuri naturale, prin consumul de fructe de sezon sau / şi legume şi din zona geografică a consumatorului – hidratarea este foarte importantă şi curăţă organismul de toxine, curăţă şi spală şi rinichii. Nu se combină fructele cu legumele şi nici pepenele cu fructele, căci poate inmhiba digestia. Pepenele verde, roşu, galben se consumă separat de alte alimente. Fructele nu se amestecă cu alte alimente!

Regula de 30 minute
Să nu consumăm apă (suc), lichide cu mai puţin de 30 minute înainte şi după masă, căci se diluează sucurile gastrice şi este influenţat echilibrul electrolitic din stomac, îngreunându-se digestia. Fructele se consumă separat de alte alimente, ca gustare sau masă separată, la mai mult de 2-3 ore după servirea altor alimente - pentru o bună digerare şi absorbţie. Fructele bune pe stomacul gol, eventual dimineaţa, iar după 1-2 ore se poate servi altă masă mai consistentă. Se pot consuma şi câte puţine de 2-3 ori pe zi dar între mese. Fructele în amestec / salată de fructe / mix (fără pepene în amestec căci inhibă digestia) au, fiecare, diferite vitamine, minerale, oligoelemente, enzime vitale! O rugăciune spusă înainte şi după masă, unTatăl nostru” şi un „Mulţumim” sunt de folos!

Natural, fără pesticide, insecticide...
Se recomandă, pentru hidratare, şi consumul de castraveţi din zona geografică a consumatorului, iar ca fructe recomandăm pepenele (cu miez) roşu dar şi fructe zemoase precum perele mălăieţe ş.a., acestea fiind şi diuretice. Afinele, murele, cătina din pădure, de pe câmp, din culturile spontane - le recomandăm nu pentru hidratare, căci se consumă în mici cantităţi, ci pentru aportul de enzime, minerale, vitamine, dar şi pentru faptul că acestea provin direct din natură, nefiind stropite cu ierbicide, pesticide, neconţinând nitriţi, nitraţi. La fel recomandăm ceaiurile naturale la vrac (nu la pliculeţe) recoltate din natură şi neaditivate.

DESPRE AUTOR:
  • Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de licenţă şi masterat, la cerere. Articolele sale sunt publicate pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com.
  • Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi achiziționate şi din librăria "ALEXANDRIA" din "Promenada MALL" sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .
  • Autorul publică articole şi în ziarul "MESAGERUL de SIBIU"!
SURSE:
  1. Răzvan-Ioan TULPAN, Viaţă şi sănătate... pentru o viaţă sănătoasă”, Sibiu, 2010, pp. 39-46
  2. Răzvan-Ioan TULPAN, Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală [...]”, Sibiu, 2012, pp. 14, 20-26, 72 şi 172-174
  3. Daniel REID, TAO. Cartea completă de medicină tradiţională chineză”, Editura Colosseum, Bucureşti, 1996 - Atenţie: nu toată cartea este de folos - nu recomandăm chee-goong / chee-cung şi ale tehnici asemănătoare din carte!
  4. Marius Theodor CABA, „Dietoterapie tradiţională chineză”, Ed. Cimarron, Sibiu, 2011
  5. Paul ROBERTS, Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Editura Litera Internaţional, Bucureşti, 2009
  6. Plante medicinale şi condimente”, Editura Aquila '93, 2000, pp. 87-88.
  7. Ierom. Ghelasie GHEORGHE, „Crealele, între Sacru şi Medicină”, colecţia Isihasm
  8. Revista „Familia ortodoxă” - http://www.familiaortodoxa.ro
  9. http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/ 
Răzvan TULPAN. Oferta adăugată în 2018, actualizată!

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:
Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

OFERTA DE CĂRŢI! adăugată în 2018, actualizată!


                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

               GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi:
                                             < GARANTAT un CADOU GRATIS în luna NOIEMBRIE 2013:

                             Pasul 1) DACĂ eşti studentă / student la oricare Facultate a ULBS şi

                                                            Pasul 2) iei legătura cu autorul şi

                                  Pasul 3) cumperi în luna NOIEMBRIE 2013 oricare carte a autorului Răzvan-Ioan TULPAN direct de la el,

                                              ...  ATUNCI poţi primi
                                                   GARANTAT un CADOU GRATIS la alegere din cele 4 disponibile, din partea autorului:
                                                              a) o ciocolată de calitate - cu unt de cacao - cu lapte, 
stafide sau alune ş.a.
sau 
                                                                  b) o periuţă de dinţi (de marcă) cu peri speciali!
sau
c) o pastă de dinţi (poţi alege din mai multe sortimente)
sau
d) o carte BONUS GRATUIT GARANTAT!

                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
                          CONTACT  E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com >

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu