luni, 10 februarie 2014

Postul religios ortodox (Creştinismul-Ortodox). ATENŢIE la sarea iodată şi la alimentele cu sare iodată

Postul religios ortodox (Creştinismul-Ortodox)
Postul religios de mâncare şi de băutură este atât de folos trupesc, cât şi de folos sufletesc. Pentru a fi şi de folos sufletesc este indicat ca, pe perioada postului, să nu se fumeze, să nu se consume alcool, să nu se întreţină relaţii sexuale pe perioada Postului, postul să fie fără imagini şi fără filme pornografice, sau filme cu violenţă, fără bârfă şi alte rele şi păcate, în măsura în care poate omul să se înfrâneze de la cele pomenite.
În plus se face milostenie, rugăciune din inimă (program de rugăciune), fapte bune şi altele asemenea. Deci simplul post de mâncare, care de fapt reprezintă doar o dietă (alimentară) sau regim, nu este de folos sufletesc (duhovnicesc), dacă nu este însoţit şi de postirea la cele rele, la păcate. Aşadar postul adevărat este complex şi necesită o anume disciplină, o anume rigurozitate şi respect.
Cât priveşte alimentaţia de post, putem spune că, mâncărurile de post, dacă sunt bine gătite, sunt cel puţin la fel de gustoase ca mâncarea “de dulce” (care nu e de post). De pildă, pentru a da bun gust aromat mâncăruriloe de post - fie acestea ciorbe, supe, tocane, orez, fasole, mazăre, linte, năut, ciuperci, legume etc. - recomandăm condimentarea cu condimente naturale fără aditivă şi fără sare iodată. Pentru ca alimentele de post să fie mai hrănitoare, se combină cerealele cu leguminoasele în proporţie de 2 la 1 (adică 2 părţi + 1 parte) astfel: la două căni de cereale (de orez fiert de pildă), adăugăm o cană de leguminoase (de fasole, năut sau soia boabe, înmuiate) plus legume şi verdeaţă, iar condimentele să fie numai din cele simple, fără aditivi / E-uri. Condimente naturale precum frunze uscate de plante aromatice, plante uscate - dafin, rozmarin, frunze de pătrunjel, piper ş.a.. Astfel, avem un amestec total de 3 părţi: 2 cereale şi 1 leguminoase (66 % cereale + 33 % leguminoase). Astfel combinate alimentele, rezultă că aminoacizii esenţiali care formează proteinele incomplete din cereale şi din leguminoase, se combină şi formează proteine complete precum cele din alimentele de origine animală, aminoacizii esenţiali contribuind la o mâncare mai hrănitoare.
La partea femeiască, datorită faptului că femeile, în mod natural secretă lapte şi emit ovule (care ar putea fi comparate cu ouăule), nu se recomandă consumul în cantitate mare de lapte, lactate, ouă, decât în cantităţi mici, deoarece fragilul echilibru hormonal / endocrin, specific feminin, poate fi perturbat prin introducerea de mult lapte, lactate, ouă în organismul feminin, când, în mod normal femeile secretă lapte, deci sunt complet diferite de bărbaţi d.p.v. al secreţiilor, hormonilor. La nivel de glande, femeile nu au glanda prostată specifică doar bărbaţilor. Mai mult, destule animale sunt crescute cu adaos de hormoni stimulatori ai creşterii şi ai producerii de lapte (la vaci de pildă) etc., hormoni care ajung în carnea animalelor sacrificate pentru consum, ajung în laptele muls de la animale, deci trec în circuitul sangvin al consumatorilor, al femeilor şi pot provoca (dar nu întotdeauna), în anumite situaţii, pot provoca tulburări hormonale, de ciclu menstrual etc.. Sunt recomandate şi sunt mai bune sunt produsele de origine animală şi vegetală de la ţară, din producţia proprie (în sistem gospodăresc), având în vedere faptul că în fructe, legume, verdeţuri (de regulă doar la cele din sistemul industrial), uneori se pot afla nitriţi, nitraţi, metale grele etc.. La mâncărurile de post gătite acasă, pentru a da gust bun şi savoare se pot folosi uleiurile presate la rece, condimente naturale (piper, sare gemă neiodată, rozmarin mărunţit, pătrunjel uscat mărunţit, cimbru, mărar, susan crud ş.a.) şi putem evita amestecurile de condimente şi sare iodată care, de regulă conţin 60-80 % sare rafinată fină iodată, aditivi (E-uri) precum: antiaglomerant, potenţator de aromă, colorant, îndulcitori sintetici nesănătoşi, conservanţi, etc.. Uleiul rafinat obişnuit (care este tratat termic şi chimic) se poate pune şi la preparare/gătire, fierbere, călire etc., iar uleiul presat la rece (de floarea soarelui, de porumb, de dovleac, de măsline (care e cel mai indicat pentru refolosire) – netratate termic şi nici chimic se poate adăuga direct în farfurie, pentru a nu-şi pierde proprietăţile prin fierbere, prăjire etc.. Prin adaosul de legume şi ciuperci călite, înăbuşite, plus ulei presat la rece şi condimente naturale diverse, mâncărurile capătă o savoare deosebită, arome desfătătoare care ne mângâie cerul gurii şi limba.

ATENŢIE la sarea iodată şi la alimentele cu sare iodată

Evitaţi să folosiţi sarea rafinată, fină şi extrafină (albă) iodată şi neiodată, evitaţi să folosiţi sarea iodată la prăjit, fiert, murat. Folosiţi sare iodată gemă (terestră sau marină) doar după prepararea mâncărurilor, în care veţi pune iniţial mai puţină sare, urmând a adăuga sarea iodată direct în farfurie, însă în cantităţi mici, căci majoritatea oamenilor nu au deficit / lipsă de iod. Iodul din sarea iodată poate suferi modificări prin prăjirea alimentelor, prin fierberea lor, murarea, marinarea etc.. Iodul este necesar, dar nu supuneţi sarea iodată din mâncare tratării la temperaturi înalte (fierbere şi prăjire), fermentaţie (murare), căci au loc procese, reacţii chimice care pot schimba proprietăţile naturale benefice. Pentru un adult normal sunt suficiente 3-5 grame de sare pe zi. La gătit folosiţi sare gemă neiodată! Persoanele care au hipotirioidie ai nevoie de suplimente de iod, la recomandarea medicului.


SURSE:
Protosinghel Nicodim Măndiţă, „Dai voinţă, iei putere”
Răzvan-Ioan TULPAN, "Dumnezeu - Credinţă - Religie -Viaţă. [...] Creştinismul ortodox; Iisus Hristos. Părintele Teofil Părăian. Sfântul Munte Athos"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu