luni, 21 octombrie 2013

SAREA IODATĂ din alimente şi riscurile consumului excesiv de iod

Sarea (iodată) în bucate ?
Iodul în exces nu este sănătos! Consumul de iod (sare iodată) şi de alimente cu sare iodată (ca ingredient sau adaos) de către români trebuie limitat, din cauza riscurilor de îmbolnăvire la care este supusă populația, oamenii fiind obligaţi să consume (aproape) exclusiv sare iodată şi alimente care conţin sare iodată: mezeluri, brânzeturi, semninţe, alune etc.iar iodul în exces nu este bun pentru sănătate!!
Președintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România, Marian Cioceanu, a anunţat în anul 2012, că va începe demersurile pentru limitarea consumului de iod în rândul populaţiei, în condiţiile în care consumatorii sunt practic obligaţi să consume numeroase alimente cu conţinut de iod, existând un risc ridicat de îmbolnăvire a populaţiei datorită consumului mare de iod. Astfel, românii sunt privaţi de dreptul la opţiune, datorită obligativităţii de a consuma sare iodată direct sau indirect, prin aproape orice aliment procesat în România. Cu toţii suntem obligați să mâncăm sare cu iod şi alimente care au ca ingredient şi sare iodată. Sare neiodată se comercializează doar la magazinele naturiste şi în farmacii.

Conform HG 568/2002, nu mai consumăm decât alimente cu sare iodată, şi sare iodată, cu rare excepţii, DE MAI MULT DE 11 ANI, din 2002!
Practic, din anul 2002, conform HG 568/2002, nu mai consumăm decât sare iodată, cu rare excepţii, „în scopul prevenirii tulburărilor provocate de carenţa de iod”, deşi ar trebui ca decizia să aparţină consumatorilor. Oricum, foarte puţini consumatori au deficit de iod sau probleme cu glanda tiroidă, iar aceştia pot lua iod pe bază de reţetă, de la farmacie. În plus, pe lângă faptul că consumăm mult iod, în procesul de preparare, gătire a alimentelor fierbem şi prăjim alimentele cu iod sau cu sarea iodată adugată de noi la preparare (ciorbe, supe, carne prăjită etc.), adică fierbem şi prăjim sarea cu iod şi astfel iodul se poate denatura! Alimentele procesate în România conţin sare iodată, cu unele rare excepţii! E LEGE!
Profesorul doctor Pavel Chirilă, vicepreşedinte Bio România, în studiul său „Iodarea universală a sării – atentat la sănătatea publică” a susţinut că este o problemă de sănătate publică, etică profesională şi bioetică, afirmând că „este ilogic ca pentru 7.000-12.000 de cazuri noi de hipotiroidie pe an să forţezi o ţară întreagă să mănânce iod”.

Noi aducem o completare care se regăseşte şi în datele şi informaţiile oficiale de la ministere, dar şi la laboratoare, medici, specialişti - iodarea sării nu a dus deloc la o rată (semnificativ) mai mică de hipotiroidie! Practic, consumul de iod la nivelul întregii ţări, nu a dat reultate pozitive, căci în general sau menţinut problemele, apărând noi şi noi cazturi cu probleme! Curios... nu? Atunci de ce se mai aplică HG 568/2002 republicată în 2009?


Sarea (iodată) în bucate?
Privitor la folosirea sării (chiar a sării iodate) în alimentaţie sau ca supliment alimentar (sau condiment), deci ne referim la sarea pe care o adăugăm suplimentar în farfurie, peste cartofii prăjiţi şi deja săraţi şi condimentaţi în timpul prăjirii, ne referim la sarea adăugată suplimentar în ciorba care deja conţine sare etc., recomandăm reducerea consumului de sare şi, neadăugarea suplimentară de sare în farfuria cu mâncare, deoarece sare şi săruri se găsesc în mod natural în legume şi apoi, hrana cu prea multe condimente sărate, „iuţi”, „pişcăcioase” ş.a. crează sete şi chiar aciditate şi sunt iritante. Nu uitaţi că mâncarea de regim din spitale este o mâncare fără sare şi o asemenea hrană nesărată este recomandată în cazul a numeroase afecţiuni, tocmai pentru că un regim alimentar sărac în sare de bucătărie (iodată) este sănătos. Pentru aportul de iod, doar la recomandarea medicului, se poate evental apela la pastile (coprimate) cu iod, în caz de lipsă de iod, conform recomandărilor şi indicaţiilor doctorului de regulă după analize de laborator şi alte investigaţii, în situaţia în care există persoane care prezintă deficit de iod, căci majoritatea persoanelor nu prezintă deficit de iod şi deci nu au nevioe de iod ca atare şi nici de sare iodată. Gândiţi-vă la copii, care consumă şi chips-uri, snacks-uri, alune, seminţe ş.a. cu sare iodată, adică procesate (prelucrate, ambalate) în România!

Sare neiodată doar la farmacii şi în magazinele naturiste, mai rar în piaţă, la vrac
Sare neiodată găsim doar la farmacii şi în magazinele naturiste, mai rar în piaţă, la vrac, nu găsim sare neiodată normală (gemă sau fină rafinată) în magazinele obişnuite, deoarece comercializarea pe scară largă ade sare neiodată (obişnuită) este interzisă prin lege, conform HG 568/2002 republicată în 2009. Oricum, folosirea la gătit – adică prăjire, fierbere etc. a sării iodate nu este tocmai recomandată, căci este anormal ca sarea cu iod, adică iodul să fie fiert, prăjit prin gătirea ciorbelor, cartofilor pai etc..
Pentru o stare de sănătate relativ bună, este absolut necesară reducerea consumului de sare în special de sare iodată, (vezi şi problematica folosirii sării iodate care nu e indicată pentru murare, prăjire, fierbere ş.a., ci este indicat a se consuma în alimente ca atare, sarea iodată se adaugă în mâncare doar după prăjire, fierbere ş.a. deoarece sarea se găseşte, în multe multe cazuri, în exces în numeroase alimente precum brânzeturile, caşcavalul, telemeaua, brânza de burduf, în mezeluri, produse de patiserie, chiar şi în pâine şi napolitane etc.. Nu se foloseşte sare iodată (sare iodată rafinată albă – adică fină sau extrafină, nici sare iodată gemă – grunjoasă, adică nerafinată) la murare, căci murăturile se strică, se înmoaie şi datorită reacţiilor chimice generate de fermentaţie în prezenţa iodului ş.a.. Sare (şi alte săruri (minerale)) se găseşte în cantităţi suficiente şi în legumele pe care le consumăm (de preferinţă legume proaspete, provenite din culturi fără îngrăşăminte artificiale, din zone nepoluate nici la nivelul apei freatice nici la nivelul solului şi al aerului etc.). Foarte puţini oameni au deficit de iod şi deci nu este indicat consumul zilnic de alimente care conţin sare în exces şi sare iodată (adică iod).
Oricum, specialiştii, medicii, laboranţii, nutriţioniştii, pe bună dreptate ne avertizează că consumul de sare (simplă sau iodată) este mult prea mare (doza normală zilnică de sare (adică clorură de sodiu (NaCl)) este de cca 2-4 grame), căci în numeroase cazuri (uneori chiar la majoritatea oamenilor) se consumă chiar de două-trei ori mai multă sare decât este necesar şi normal, iar acest lucru se întâmplă în numeroase ţări şi comunităţi din întreaga lume. Mai mult, sarea rafinată (fină şi extrafină – albă) - fie ea neiodată sau iodată, nu este tocmai sănătoasă căci este prea rafinată şi sărăcită, de aceea este indicată sarea gemă neiodată, de salină sau marină.

Dreptul la sănătate (ONU / UN: http://www.un.org/en/documents/udhr/)
Mai mult, şi în Constituţia României, dar şi prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (din Carta ONU – Organizaţia Naţiunilor Unite) tuturor oamenilor le este garantat dreptul la viaţă şi la sănătate!
Alimentaţia sănătoasă înseamnă sănătate... iar alimentele procesate (prelucrate) industrial şi intens aditivate cu diverse ingrediente şi cu sare iodată încalcă dreptul la sănătate, uneori chiar la viaţă! Mens sana in corpore sano! Reduceţi sau eliminaţi sarea iodată, consumaţi sare gemă grunjoasă neiodată dar, obligatoriu, consultaţi medicul şi farmacistul înainte de toate! POFTĂ MARE... cu mai puţină sare (rafinată sau iodată) în mâncare!

DESPRE AUTOR:
Răzvan Ioan Tulpan este analist, contabil, licenţiat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al
ULBS, cercetător independent şi veterinar. Autorul coordonează şi tehnoredactează lucrări de LICENŢĂ şi MASTERAT, la cerere. Articolele sale sunt vizibile pe www.tulpan-i-consiliere.blogspot.com. Autorul publică articole şi în ziarul săptămânal "MESAGERUL de SIBIU"! Cărţile sale despre alimentaţia sănătoasă, globalizare, relaţii internaţionale, enigme și investigaţii, recorduri și curiozităţi, umor, credinţa ortodoxă, cărţi pentru copii ş.a. pot fi cumpărate şi din librăria din Promenada MALL sau pot fi comandate direct de la autor, la adresa de E-mail: AiCarteAiParte.ioan@gmail.com .

SURSE:
1. Răzvan-Ioan TULPAN, cartea „Viaţă şi sănătate... poentru o viaţă sănătoasă, Sibiu, 2010.
2. Răzvan-Ioan TULPAN, Alimentaţie sănătoasă. Nutriţie naturală şi echilibrată individual [...], Sibiu, 2012.
3. Dr. Pavel Chirilă, Nu hrăni cancerul” şi „Vindecarea”, Ed. Christiana, 2012-2013.
4. Emil Rădulescu, „Alimentaţie inteligentă”, Bucureşti, 2003.
5. Paul Roberts, „Sfârşitul hranei. Pericolul înfometării în era supermarketurilor”, Bucureşti, 2009.
6. Revista „Familia ortodoxă”.
7. Revista ortodoxă „Atitudini”.
8. Revista britanică „The Ecologist”.





 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN 

 C O N T A C T  E-mail:   AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 

* * *Răzvan TULPAN pe FACEBOOK:

 Click pe LINK >>>>>  https://www.facebook.com/razvan.tulpan 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                                   Vă aşteptăm cu drag! Succes! NU RATA OCAZIA!
                          CONTACT  E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 

                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *
CĂRŢI şi în  LIBRĂRIILE ALEXANDRIA  din PROMENADA MALL Sibiu, cu adaos comercial!
                          * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * *

 Autorul - Răzvan-Ioan TULPAN efectuează 
Tehnoredactare - Coordonare / Îndrumare:
LUCRĂRI de LICENŢĂ şi MASTERAT!
E-mail:  AiCarteAiParte.ioan@gmail.com 
www.tulpan-i-consiliere.blogspot.ro

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OFERTA de CĂRŢI - BOOKS cu PROMOŢII + BONUSURI:
Click  pe  Link   > > >  http://tulpan-i-consiliere.blogspot.ro/2013/09/oferta-de-carti-books-2013-plus-cadouri.html 
 ^ ^ ^ ^ ^   GARANTAT  un CADOU GRATIS ... în 3 paşi  ^ ^ ^ ^ ^ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu