miercuri, 16 ianuarie 2019

ALIMENTAȚIE: Evitați mezelurile necorespunzătoare! ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ

Am observat că în cazul a numeroase categorii și mărci de MEZELURI (din carne), apare la ingrediente "proteină vegetală din soia"", iar la declarația nutrițională apare de exemplu "proteine 21% sau 25%", dar nu se specifică că o parte sunt proteine de origine animală (din carne, slănină), iar o parte sunt proteine vegetale, din soia, deci incomplete, mai puțin nutritive comparativ cu proteinele animale care conțin cei 8 aminoacizi esențiali! Proteinele vegetale nu conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali, precum cele animale-complete, ci conțin doar 1-2-...-6-7 aminoacizi esențiali, deci sunt proteine incomplete, cu valoare nutritivă inferioară celor complete din carne, slănină, (lapte, ouă, brânzeturi))! În plus majoritatea mezelurilor fabricate indistrial și netradițional, conțin aditivi / E-uri cu risc mai mic sau mai mare, precum:
- nitrit de sodiu E 250,
AROME SINTETICE / ARTIFICIALE DE FUM ș.a..
Plus colorant carmin / coșenilă E 120 obținut din piciorușe de femele insecte, care dau culoare rozalie, rioșie la mezeluri.

Eu, fiind veterinar și analist, cu dilpomă și atestat în medicină veterinară și în relații internaționale ș.a., scriind și articole științifice și ca jurnalist, și scriind (12-13) cărți (dintre care două despre "Alimentație sănătoasă [...]", cu alte cca 7 în lucru) am competențe și datoria de a veghea în sfera sanitar-veterinară și a siguranței alimentelor! Astfel, informez publicul, în manieră profesionistă - echidistantă, corectă, netendențioasă! În cărțile mele am mai multe informații privind alimentația, ecologia etc...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu